Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
22 november 2011
 

Kwaliteit kinderopvang in gevaar door drempels Kamp

 
 

Minister Kamp werpt nog een extra drempel op voor kinderopvangondernemers. Hij eist 25 miljoen euro van het garantievermogen bestemd voor de kinderopvang op. Dit komt bovenop de toeslagbezuinigingen en andere vraagbeperkende maatregelen. Die leggen flinke margedruk op kinderopvangorganisaties, die gemiddeld genomen toch al financieel kwetsbaar zijn.

Dit heeft vooral gevolgen in grote steden en krachtwijken, waar ouders de opvang eerder opzeggen. Ondernemers zijn genoodzaakt te bezuinigen op kwaliteit, of locaties te sluiten. Ten koste van ouders en kinderen. Het Waarborgfonds Kinderopvang heeft er bij de Minister op aangedrongen het garantievermogen voorlopig intact te laten. Met een borgstelling kunnen ondernemers hun financieringslasten verlichten ten gunste van moeilijk renderende locaties en investeringen in kwaliteit. 

Publiek belang
Minister Kamp communiceert zijn besluit in zijn Kamerbrief van vrijdag 11 november. Daarin benoemt hij onder andere de kwaliteit als een van de publieke belangen van kinderopvang. Kamp stelt vast dat de kans bestaat dat ‘ondernemers, waar de winstmarges onder druk komen te staan, ervoor kiezen om te bezuinigen op de pedagogische kwaliteit, of minder rekening willen houden met wensen van ouders om kosten te besparen.’ Het Waarborgfonds herkent dit uit de praktijk, vooral in grote steden en kwetsbare wijken, waar organisaties zich gedwongen voelen te moeten bezuinigen op kwaliteit om hun voorzieningen in stand te kunnen houden. Meerdere organisaties hebben hierover de afgelopen maanden de noodklok geluid. 

Afhankelijk van zekerheid
De vrij beschikbare garantiecapaciteit van het Waarborgfonds is de afgelopen jaren tot nul gedaald. Om echter te kunnen investeren zijn kinderopvangorganisaties steeds vaker afhankelijk van de zekerheid van een borgstelling. Banken hebben de teugels flink aangetrokken. Vanwege strengere kapitaaleisen, maar juist ook door het wisselende overheidsbeleid. Het behoud van 25 miljoen euro garantievermogen, levert 75 miljoen euro borgstellingcapaciteit op, waardoor voor ruim 100 miljoen euro kan worden geïnvesteerd. Volgens SEO Economisch Onderzoek zou dit een gunstig effect hebben op Nederlandse economie en welvaart.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken