Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
21 november 2011
 

MKB bereidt zich voor op hogere energiekosten

 
 

Het MKB in Nederland maakt zich op voor een stijging van de energiekosten. Dat blijkt uit onderzoek van E.ON onder 377 Nederlandse MKB organisaties. Bijna tweederde van hen verwacht een stijging en een kwart zelfs een flinke.

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat de verantwoordelijken voor energievraagstukken binnen de MKB organisaties veelal niet goed op de hoogte zijn van de uitgaven aan energie, zo schrijft Energieportal. 36 procent geeft aan geen idee te hebben hoeveel procent van de bedrijfskosten aan energie-inkoop besteed wordt. Dit kan er mee te maken hebben dat veel MKB-ers in de laatste drie jaar niet zijn veranderd van energieleverancier. Tweederde zit al minstens drie jaar bij dezelfde maatschappij. Op de vraag of de MKB’ers fors investeren in duurzaamheid en groene energie wordt zeer uiteenlopend geantwoord. In 29 procent is dat het geval, in een even groot deel van de organisaties staan deze investeringen echter totaal niet op de agenda. 

Invloed geopolitieke ontwikkelingen
Over het algemeen verwachten de meeste MKB-ers dat geopolitieke ontwikkelingen (zoals de situaties in Japan, Libië en Griekenland) hun invloed gaan hebben op de energiemarkt. Men verwacht dat de energietarieven hierdoor de komende vijf jaar zullen gaan stijgen. Met name de bouwbranche verwacht dat energietarieven gaan stijgen. 

Proactief oriënteren niet populair

Met dit in het achterhoofd lijkt het voor de hand te liggen dat organisaties zich proactief gaan oriënteren op de energiemarkt om niet voor onverwachte verrassingen te komen staan. Dit doet echter slechts twintig procent van de organisaties. 60 procent geeft aan geen actie te ondernemen wat betreft de inkoop van energie. 28 procent van de ondervraagden geeft wel aan open te staan voor een proactieve benadering. Opvallend is dat met name organisaties binnen de Industriebranche zich actief aan het oriënteren zijn op de energiemarkt (34 procent). Uit het onderzoek komt naar voren dat organisatie in de sectoren Horeca & Recreatie en Transport & Logistiek het meest open staan voor een proactieve benadering (45 procent en 44 procent).


Bron: Energieportal
 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken