Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
17 november 2011
 

Ondernemers willen meer bevoegdheden voor Europa

 
 

Twaalf succesvolle innovatieve bedrijven brachten afgelopen donderdag op uitnodiging van Kamer van Koophandel Nederland een bezoek aan Europese instellingen in Brussel. Zij gingen daar in gesprek met Europese politici en beleidsmakers. Onderwerpen op de agenda waren innovatie, financiering en uiteraard de eurocrisis.

In de discussie met een aantal Nederlandse Europarlementariërs werd al snel duidelijk dat de aanwezige ondernemers unaniem voorstander zijn van meer zeggenschap voor Europa, in tegenstelling tot wat de politiek vindt. Zo concludeerde Toine Manders (VVD/ALDE): "We staan nu voor een keuze: of de EU valt uit elkaar of we maken stappen vooruit. Momenteel leeft er veel angst voor de toekomst waardoor we het liefst de deur willen sluiten en we straks weer in de rij staan bij Hazeldonk." 

Interne markt en euro

Ook gaven de ondernemers unaniem te kennen pal achter de EU te staan vanwege de voordelen die de interne markt en euro gebracht hebben. Cees Hack van Sonneveld Group B.V.: "Dankzij de euro was ik in staat om drie bedrijven buiten Nederland te sluiten en die werkzaamheden naar één locatie te verplaatsen".
Tegelijkertijd bleek dat er nog wel wat barrières te slechten zijn: veel regels en procedures staan nog ver af van de ondernemerspraktijk van alledag.
In de ontmoeting met de speciale Europese MKB gezant Calleja-Crespo is aandacht gevraagd voor de financieringsproblemen die de ondernemers in toenemende mate ondervinden. Uit een recent rapport van de Europese Commissie met MKB informatie blijkt namelijk dat Nederland op het gebied van toegang tot financiering ónder het EU gemiddelde scoort. Het percentage afgewezen kredietaanvragen van het MKB is in Nederland tweemaal zo hoog als het EU gemiddelde (54 procent tegen 23 procent). Ook wordt een veel hogere rente berekend dan in andere EU-landen. 

Verbinden

De EU bedrijfslevendag is een initiatief van de Kamer van Koophandel om Europese politiek en bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen en wederzijds begrip te bevorderen. Ondernemers leren zo de EU beter begrijpen en de Europese politici en beleidsmakers krijgen meer zicht op de mening van ondernemers over actuele Europese onderwerpen maar ook met hun dagelijkse uitdagingen.
Martin van Eijl, wnd. algemeen directeur Kamer van Koophandel Nederland verwoordde namens alle aanwezigen de gedeelde conclusie: "Er wordt tegenwoordig best sceptisch gekeken naar Europa. De waarheid is dat ondernemers al enorm veel profijt hebben gehad van Europa. Over de voordelen en alle kansen wordt te weinig verteld door nationale politiek en door ondernemers. Dat zouden ze veel meer moeten doen."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken