Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Brisk Index
26 januari 2018

Beursblik: goede jaarstart industriele metaalmarkten

(ABM FN-Dow Jones) De industriële metaalmarkten zijn 2018 vooralsnog goed gestart en sinds het begin van het jaar is de mondiale staalprijs met 3 procent gestegen. Daarmee wordt de opwaartse trend voortgezet. Dit schreef ABN AMRO vrijdag in een rapport. In 2017 steeg de wereldwijde staalproductie met 5 procent op jaarbasis. "Daarmee wordt de outputgroei van 2013 weer geëvenaard", aldus Casper Burgering, Senior Sector Econoom Industrie & Industriële Metalen bij ABN AMRO.  Kijkend naar de start van het nieuwe jaar, is het sentiment gunstig vanwege de stabiele economische trend in China. "Zolang de Chinese economie stabiel blijft en vanuit geopolitiek perspectief geen escalatie plaatsvindt, zullen de prijzen voor industriële metalen verder stijgen dit jaar", verwacht econoom Burgering. Hij wees wel op de risico's in het systeem. "Dat maakt veel investeerders huiverig en houdt de volatiliteit in de vooral de basismetaalprijzen hoog". Voor aluminium geldt dat de voorraden wereldwijd nog steeds vrij hoog zijn, maar de volumes bij de LME-magazijnen wel afnemen. Dit betekent vooralsnog echter geen hogere prijzen, aldus Burgering, die wel ziet dat de hervormingen in China en capaciteitssluitingen langzaam vorm krijgen.  Ondertussen stijgen de kopervoorraden, wat voor de markt een teken is dat de vraag minder wordt. Hierdoor is de prijs gedaald, ondanks een zwakkere dollar en positieve macro-economische data, aldus ABN AMRO. Het fundament voor de koperprijs blijft echter sterk, bijvoorbeeld door de robuuste groei van de wereldeconomie, een afname in mijncapaciteit en mogelijke stakingen in Chili. Nikkel is in trek bij beleggers door de opkomst van de elektrische auto en de batterijtechniek, volgens Burgering. Hier helpen ook de aanbodbeperkingen in China mee. Maar, zo waarschuwde de econoom in zijn rapport: "de nikkelprijs is zeer volatiel, en diepe dalen en hoge pieken horen hierbij." Voor ijzererts geldt dat het Chinese Nieuwjaar er binnenkort voor zal zorgen dat er tot die tijd voorraden worden aangelegd door Chinese fabrieken. Daarnaast staat het zogenoemde 'natte seizoen' voor de deur, wat zorgt voor aanbodbeperkingen. "Dit zal de prijs in januari en februari hoog houden", aldus ABN AMRO, dat verder verwacht dat de hoge zinkprijs impact zal hebben op het aanbod. En zolang de mijncapaciteit niet toeneemt, zal de prijs niet dalen. De staalprijs daalde in China in 2017 met 31 procent, door hogere importtarieven en een sterkere binnenlandse vraag. De Chinese staalprijs bevindt zich volgens Burgering dan ook in een neerwaartse trend. In overige regio's stijgt de staalprijs.

Bron: ABM Financial News
 
Doorsturen »  Reageer »  
 

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De wereld verandert. Maar wat gaat de toekomst brengen en hoe bepaalt dat je business? Wat verwachten klanten van je, nu ze 24/7 online zijn? Hoe kun je profiteren van duurzame vernieuwing? Hoe gebruik je de kracht van online platformen om je klanten te bereiken? En hoe kun je je bedrijf laten groeien zonder mensen aan te nemen? Dát zijn vragen waar ondernemers juist nu het antwoord op zoeken.
Lees verderMeer boeken