Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Autonieuws
19 april 2019

Aston Martin DBS 59 wil dat we die ene Le Mans-overwinning niet vergeten

Al Bundy " van Married with Children-faam " liet niemand vergeten dat hij ooit 'four touchdowns in one game' scoorde. Op eenzelfde manier teert Aston Martin nu al zestig jaar op één Le Mans-overwinning. Deze speciale DBS 59 is weer een reminder.

En wà¡t voor reminder. De DBS Superleggera is zonder twijfel een fraaie GT, maar in Aston Martin Racing Green, met een zwart dak en donkere wielen komt hij nog een tienvoud beter tot zijn recht. De DBS 59 komt uit de koker van Q by Aston Martin, de personaliseringsafdeling van het Engelse sportwagenmerk. Hij is aangekleed met bronskleurige details. Onder meer de remklauwen, Aston Martin-letters op de achterzijde, Superleggera-tekst op de motorkap en schakelflippers zijn in het goudgeel uitgevoerd. Ze grijpen terug op de bronzen knoppen in de open cockpit van de Le Mans-winnende DBR1.

Met helm en handschoenenWat minder stijlvol vinden we de koolstofvezel spoilerlip op de achterklep. Die is aan de ene kant voorzien van een bronskleurig silhouet van een DBR1 en aan de andere kant van het chassis- en motornummer van de klassieke race-Aston. Hetzelfde silhouet vind je terug op de binnenkant van de zonneklep, maar die kun je tenminste ingeklapt laten, zodat je het wat kitscherige stikwerk niet hoeft aan te zien. Wel weer geinig is het Aston Martin-logo op de neus, dat is uitgevoerd in Union Jack-kleuren. De DBS 59 wordt geleverd met een klassieke helm, een blauwe raceoverall en leren handschoenen.

Vierentwintig stuks voor vierentwintig uurAston Martin bouwt niet meer dan vierentwintig stuks van de bijzondere DBS. Ieder exemplaar staat voor één uur van de 24 uur van Le Mans, waarin Roy Salvadori en Carroll Shelby in 1959 zegevierden. Op plek twee eindigden Maurice Trintignant en Paul Frére, eveneens in een DBR1. Sindsdien heeft Aston Martin een aantal klasseoverwinningen gescoord op Le Mans: in 2007 en 2008 met de DBR9 (GT1-klasse), in 2014 met de Vantage GTE (LMGTE Am) en in 2017 met de Vantage GTE (LMGTE Pro). Sinds vorig jaar doet het merk mee met de nieuwe Vantage AMR.

Superleggera, maar zeker niet lichtDe Aston Martin DBS Superleggera is gebaseerd op de DB11 en de opvolger van de tweede generatie Vanquish. Hij heeft een 5,2 liter V12 met twee turbo's, die 725 pk en 900 Nm produceert. De toevoeging 'Superleggera' is vooral een historische, want zo superlicht is de DBS niet. Ondanks kwistig gebruik van koolstofvezel legt de super-GT bijna 1700 kilogram in de schaal. Dankzij zijn karrenvracht aan vermogen en koppel sprint hij in 3,4 seconden van stilstand naar 100 km/h en haalt hij uiteindelijk een topsnelheid van 340 km/h.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken