Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Autonieuws
17 april 2019

Audi S5 en S5 Sportback TDI: Zónder sjoemelsoftware!

Tenminste, dat hopen we. Audi levert namelijk een controversiële motor in de nieuwe S5 Coupé en Sportback TDI. De 3.0 TDI was een van de hoofdschuldigen in het dieselgateschandaal en heeft Audi vele miljarden gekost. Op zich wonderlijk dus dat het merk een hernieuwd dieseloffensief is gestart.

Hoe dan ook, laten we niet te lang stilstaan bij het criminele verleden van A. uit I. Dat dieseloffensief waar we het net over hadden, kunnen we best een 'Blitzkrieg' noemen. De kersverse S6, S6 Avant en S7 Sportback zijn eveneens uitgerust met een 3,0 liter turbodiesel. Dezelfde krachtbron ligt in de sportieve S5 Coupé en Sportback TDI en levert 347 pk en 700 Nm.

Voor EuropaIn Europa moeten we erbij zeggen, want in de rest van de wereld zijn de S5, S6 en S7 nog gewoon met geblazen turbobenzinemotoren leverbaar. Hier niet meer. Iets wat ongetwijfeld te maken zal hebben met de steeds strenger wordende Europese emissie-eisen. Audi voegt dan ook zogenoemde mild-hybridtechnologie aan de 3.0 TDI toe.

Energie terugwinnenDat betekent dat de S5 TDI is uitgerust met een 48 volt-systeem. Het werkt met een geïntegreerde startmotor/generator en een 0,5 kWh lithium-ionbatterij. Daarmee kan de S5 energie terugwinnen en gebruiken om bijvoorbeeld te 'zeilen' met losgekoppelde aandrijflijn. Audi geeft voor de S5 nog een NEDC-verbruik op. Dat ligt op 1 op 16,1 (CO2-uitstoot van 161 g/km).

Duitse herenakkoordMaar goed, daar gaat het in een S5 natuurlijk minder om. Met zijn 350 pk en 700 Nm sprint hij in 4,8 seconden naar 100 km/h (de Sportback doet er 0,1 seconde langer over). Of het Duitse herenakkoord nog bestaat, weten we niet, maar Audi houdt zich er in ieder geval keurig aan. De topsnelheid van de S5 is resoluut afgeregeld op 250 km/h.

Elektrische compressorHet model is standaard uitgerust met een automaat met acht verzetten en vierwielaandrijving. Voor een betere gastrespons krijgt de dieselmotor een elektrische compressor mee. Die dicht het turbogat door alvast te blazen nog vóór de turbo op stoom komt. Die laatste heeft een variabele geometrie en blijft tot bij hoge toerentallen zijn werk doen.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Maak de kantine in je bedrijfspand compleet met deze tips
Bij een kantine is het belangrijk dat de juiste comfort aanwezig is. Men moet goed aan tafel kunnen zitten om te genieten van een heerlijke lunch.
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken