Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Autonieuws
21 maart 2019

Mercedes E 500: bijna 30 jaar en nog steeds vet

Het duurt nog een jaar voordat de Mercedes E 500 zijn 30-jarig jubileum viert, toch is er ook dit jaar reden voor een feestje. In maart 1994 stond een speciale versie van de de performance zakenlimo op de salon van Genève. En een halfjaar later werd het 10.000ste exemplaar afgeleverd.

Een 5,0-liter V8-motor met 320 pk in een Mercedes W124 - dat was wat in de jaren 90! De meeste mensen kenden dit Mercedes-model immers vooral van de taxistandplaats. Achter het stuur steevast een zware shag rokende chauffeur. En onder de besterde motorkap meestal een nagelende, ongeblazen 2,0-liter viercilinder diesel. Vermogen? Welgeteld 75 pk. Chauffeurs met een Mercedes W124 250 Turbodiesel onder hun kont stonden dan ook boven aan de taxipikorde. "Heb je het al gehoord? Die Turbodiesel van Henk heeft 126 pk!"

Feestnummer in GenèveGeen wonder dat de Mercedes 500 E in 1990 op de autobeurs van Parijs een diepe indruk achterlaat. Vier jaar later " deze maand exact 25 jaar geleden " staat er een speciale gelimiteerde versie van de powerlimo op de salon van Genève. Het de bedoeling dat Mercedes er maximaal 500 gaat bouwen. Voor het exterieur zijn slechts twee lakkleuren beschikbaar: saffierzwart en briljantzilver. Verder is de speciale Mercedes E 500 getooid met lichtmetaal in dezelfde stijl als de wielen van de Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II. Gelukkig heeft Mercedes de verleiding weerstaan om de speciale E 500 van een soortgelijke buitenaardse achtervleugel te voorzien als die snelle 190. Binnenin gaat het er voor een Mercedes wel vrij frivool aan toe in de E 500: de kopers kunnen kiezen uit tweekleurige bekleding, waarbij ook groen en rood leer tot de mogelijkheden behoren.

Taxi van bijna tweeënhalve tonBelangstellenden worden lekker gemaakt met teksten als: "Het is een aangenaam idee dat behalve u er maar 499 anderen zijn die deze auto de hunne kunnen noemen." Hoeveel er daarvan in Nederland terechtkomen, is onduidelijk. Wel weten we dat landgenoten er in die tijd zo'n 245.000 gulden (111.000 euro) voor moeten neertellen. Behalve een V8 met 320 pk en 470 Nm krijgen ze voor dat geld twee frontairbags, ABS en tractieregeling standaard. Dat laatste is wel zo handig als je conform de folder inderdaad in 6,1 tellen van nul haar 100 km/h wilt sprinten.

Een halfjaar na de salon van Genève is het opnieuw party time voor de Mercedes E 500. In oktober 1994 wordt het tienduizendste exemplaar afgeleverd. En niet aan zomaar iemand, maar aan Hans Hermann, een voormalig Formule 1-rijder van Mercedes. Nou ja zeg, da's toevallig ...

Mercedes E 500 gebouwd bij PorscheHermann krijgt de auto overhandigd in de Porsche-fabriek in Zuffenhausen, waar de auto tussen 1990 en 1995 in elkaar wordt gezet. Uiteindelijk stopt de teller bij 10.479 exemplaren. En mocht er verwarring bestaan over de juiste benaming: tot 1993 heet de auto 500 E. Vanaf modeljaar 1994, wanneer de Mercedes W124 een facelift ondergaat, wordt hij omgedoopt tot E 500.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken