Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Naamsverandering voor benzine en diesel

3 oktober 2018 - Het in Nederland nog altijd vertrouwde Euro 95 is vanaf volgende week niet meer. De Europese Unie voert een naamswijziging door.

Wie herkent de situatie niet? Wil je in het buitenland gaan tanken met je benzineauto, slaat de twijfel ineens toe welke pomp je moet hebben. Het welbekende Euro 95 staat er namelijk niet tussen. Voor buitenlanders in Nederland is het precies andersom. Die krabben zich veelal achter de oren, want het label E10 kunnen ze niet vinden. Oftewel, lastig. Nog maar te zwijgen over het mogelijke gevolg wanneer je het lot laat bepalen. Diesel in je benzinetank gooien en vice versa wil je al helemaal niet. En daarom wil de EU meer duidelijkheid verschaffen.

Huiswerk
Vanaf 12 oktober aanstaande " ja, dat is al over een week " krijgen benzine en diesel overal in Europa dezelfde benaming. Uiteraard trekt een klein land als Nederland aan het kortste eind, want Euro 95 gaat E10 heten, Euro 98 wordt E5 en diesel B7.Het getal in de nieuwe benaming verwijst naar het ethanolgehalte in het brandstoftype. LPG behoudt overigens gewoon dezelfde naam, maar waterstof (al is daaraan nog vrijwel niemand gewend, want de infrastructuur ervan staat nog in de kinderschoenen) heet straks H2. Vrij logisch, maar de rest betekent enig huiswerk.

Eigen symbool
Omdat mensen het over het algemeen lastig vinden eerst iets af te moeten leren om vervolgens nieuwe dingen aan te leren, voorziet de EU problemen als de overgang niet wat makkelijker wordt gemaakt. Oliemaatschappijen en hun distributienetwerk mogen zodoende hun (marketing)namen behouden. Tankstation zijn vooralsnog alleen verplicht om stickers met de nieuwe namen op de pompen te plakken.Daarnaast krijgt elk brandstoftype z'n eigen symbool. Zo zal benzine worden aangeduid met een cirkel, diesel met een vierkant en LPG met een ruit. Maar ooit is de leerperiode voorbij en verdwijnen de brandstofnamen waarmee familiegeneraties zijn opgegroeid definitief op dezelfde stapel als de praatpaal en de handbak. Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.