Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Autonieuws
17 november 2010

De Porsche Cayman R doet de groeten aan de 911

Geen Clubsport, geen RS, geen GTS of iets anders in die geest, maar R van raceprestaties. Dat is waar de nieuwe Cayman R die Porsche in Los Angeles heeft onthuld voor staat. Gezien het geboden totaalpakket stapt deze Cayman definitief uit de schaduw van de 911.

‘Kom niet aan de 911!’, dit leek zowel intern bij Porsche als extern onder puristen rond te gaan bij het ontwikkelen en later aankondigen van de Cayman. Er gaan geruchten dat tijdens de ontwikkeling van de Cayman, Porsche zich bewust heeft ingehouden anders zou de kleine broer wel eens een betere rijmachine kunnen worden dan de 911. Sindsdien heeft de Cayman eigenlijk altijd in de schaduw gestaan van Porsche´s boegbeeld. Aan de Cayman R om daar volledig uit te stappen.Geen afscheidsnummer
Hoewel de nieuwe Boxster staat te trappelen om het strijdtoneel te betreden en daarmee ook een nieuwe Cayman op stapel staat moet de Cayman R niet als afscheidsnummer gezien worden. Daar is z’n CV ook niet naar. Porsche heeft namelijk serieus werk gemaakt om een compleet andere sportcoupé neer te zetten dan de reguliere versie en de Cayman S. Dat bewijst ook het prijskaartje dat al bekend is: de Porsche Cayman R is er vanaf € 95.800,-. Voor de extra investering van tien mille ten opzichte van de S krijgen nieuwe eigenaren een Cayman afgeleverd waarvan de 3.4 liter boxermotor 10 pk meer levert en wat het totaal brengt op 330 pk. Vervolgens is het wagengewicht teruggebracht met 55 kg naar 1.295 kilogram. De pk/gewichtsverhouding bedraagt zodoende 3,9 kg/pk en dat zie je terug in de papieren: van 0-100 km/h duurt 5,0 seconden en pieken doet de versie met handbak bij 282 km/h.Dat kan sneller!
Met de optionele PDK-transmissie met dubbele koppeling gaat het allemaal nog iets sneller. De bak brengt weliswaar iets meer gewicht op de schaal waardoor de pk/gewichtsverhouding 4,0 kg/pk noteert, schakelen kan het wel veel sneller dan het menselijke zenuwstelsel. In 4,9 seconden zou de spurt naar 100 km/h afgerond kunnen zijn. Met Sport Chrono-pakket is dit zelfs 4,7 seconden. De topsnelheid ligt bij de Porsche Cayman R PDK welke vanaf € 97.500,- te koop is ligt op 280 km/h.

Zichtbare snelheid
Tot zover het gestegen prestatieniveau van de Cayman. Herkennen kun je de R aan de speciale 19 inch wielen die net als sommige bodyworkcomponenten bestaan uit lichtgewichtmaterialen waardoor ze nog geen 40 kg per set wegen. Andere onderscheidende accenten zijn ontleend van de Boxster Spyder met soortgelijk curriculum vitea. We noemen de koetswerkverlaging met 20 mm, zwarte koplampringen, zwarte spiegelkappen, klassieke striping op de flanken en een vaste achterspoiler, hoewel deze bij de Cayman R wat minder subtiel is uitgevoerd. Binnenin hanteert Porsche de minimalistische aanpak. Een radio/CD-speler is niet aanwezig evenals reguliere deurhendels. Dit zijn lussen geworden. Serieuze sportkuipen zijn er dan weer wel. En geloof ons, die houden het lichaam stevig in de greep.

De nieuwe Porsche Cayman R is leverbaar vanaf februari 2011.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken