Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Autonieuws
5 november 2010

Bevestigd: BMW Vision EfficientDynamics in productie

BMW gaat een hybride-sportwagen bouwen die is gebaseerd op de Vision EfficientDynamics, de spectaculaire en futuristische concept uit 2009. Ook laat het merk vandaag weten dat het flink gaat investeren in elektrische auto’s.

Hij stal de show op de IAA van Frankfurt vorig jaar, maar leek aanvankelijk slechts Star Wars-materiaal. Vandaag bevestigt BMW anders. Binnen een paar jaar zal er namelijk een sportwagen in de geest en soortgelijke gedaante van de BMW Vision EfficientDynamics te koop zijn voor stervelingen. Met vergelijkbare techniek als de conceptcar. Specificaties welke minstens zo opzienbarend zijn als het design. Wat te denken van een vermogen van 328 pk, een acceleratie van 0-100 km/h in 4,8 seconden bij een gemiddeld verbruik van 3,7 l/100 km! BMW maak het mogelijk zegt het. Tijdens de presentatie in Leipzig kon de aanwezige media al een rijdend exemplaar aanschouwen. Het betrof nog een prototype, maar bewijst wel dat BMW dichtbij de realisatie is.

Superlatieven
De aandrijving van de Vision EfficientDynamics bestaat uit een driecilinder met een inhoud van 1.5 liter. Desalniettemin produceert het aggregaat zelfstandig al 163 pk en 290 Nm. Samen met de twee elektromotoren – op iedere as één – bedraagt het totale koppel een indrukwekkende 800 Nm! Juist omdat de unit zo compact is past het uitstekend in de 4,60 meter bij 1,90 meter bij 1,24 meter (lengte x breedte x hoogte) die de Vision EfficientDynamics groot is. En toch kunnen er volgens BMW vier personen in worden vervoerd. De lage bouw draagt tevens bij aan de lage Cw-waarde van 0,22 dat weer gunstig is voor het verbruik en de CO2-emissie. Gemiddeld stoot het studiemodel 99 g/km uit. Mede haalbaar door de mogelijkheid om ook geheel elektrisch te rijden (maximaal 50 km). De totale actieradius met een 24 liter tank vol aan dieselolie bedraagt ongeveer 700 km.

Polymeer
De energieopslag vindt plaats in 98 lithiumpolymeer accu’s, een modernere variant van de tegenwoordig veel in hybrides gebruikte lithium-ion batterijen. Het voordeel van de lipo-accu, zoals ze ook wel afgekort worden genoemd, is hun grotere capaciteit bij hetzelfde formaat en gewicht. Daarnaast is de oplaadtijd korter. In het geval van de BMW Vision duurt het opladen van het accupakket 2,5 uur via het reguliere stroomnetwerk.

Vanaf 2011 elektrisch rijden
De volgende stap van BMW naar duurzaam rijplezier is het op grote schaal produceren van elektrische auto’s. Ook op dit gebied is de Beierse fabrikant al aardig gevorderd. In 2011 moeten de eerste elektrische modellen van de band rollen. Het gaat hier om de MINI E. Daarna volgt de op de BMW ActiveE waarvan het prototype is gebaseerd op de 1-serie Coupé. Een bedrag van 400 miljoen is ervoor nodig om dit zogeheten project "MegaCity Vehicle" op poten te zetten. Een investering die bovenop de eerder aangekondigde 130 miljoen komt voor de joint venture met koolstofvezelexpert SGL Group. Carbon zal namelijk een belangrijke rol gaan spelen tijdens de fabricage van elektrische voertuigen.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken