Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vier belastingtips voor ondernemers

Een op de vijf ondernemers weet niet zeker welke aftrekposten hij kan opvoeren

Vier belastingtips voor ondernemers

16 april 2019 - Veel startende ondernemers en ZZP’ers doen hun belastingaangifte zelf. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst al privégegevens voor hen ingevuld. Het zakelijke deel van de aangifte moet u als ondernemer zelf invullen.

Om ondernemers voor de inkomstenbelasting te helpen bij een soepele, goede en volledige aangifte, zet de Belastingdienst de belangrijkste aftrekposten en belastingregelingen op een rij. Belastingaangifte doen kan tot 1 mei.

1. Ondernemersaftrek
Onder de ondernemersaftrek vallen onder andere de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Om in aanmerking te komen, moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en voldoen aan het urencriterium. Uit een recente peiling blijkt dat 85,9 procent van de ondernemers bekend is met het urencriterium, waarvoor u onder andere minimaal 1.225 uur per kalenderjaar moet besteden aan uw bedrijf. De zelfstandigenaftrek bedraagt € 7.280. Hiernaast kunt u als ondernemer ook aanspraak maken op de startersaftrek van € 2.123. Dit mag wanneer u in de afgelopen vijf jaar minimaal een jaar geen ondernemer was en in deze periode niet meer dan twee keer gebruik hebt gemaakt van de zelfstandigenaftrek.

2. Mkb-winstvrijstelling
Als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting krijgt u automatisch de mkb-winstvrijstelling. Daardoor hoeft u geen belasting te betalen over veertien procent van uw winst. Bij ondernemers die in 2018 verlies hebben gedraaid, wordt de mkb-vrijstelling automatisch verrekend. Hierbij wordt veertien procent van uw verlies niet meegeteld.

3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Heeft u in 2018 meer dan € 2.300 geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen? En kosten de bedrijfsmiddelen per stuk € 450 of meer? Dan hebt u mogelijk recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De hoogte van de investeringsaftrek hangt af van de investeringen.

4. Fiscale oudedagsreserve
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag u, als u aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt, jaarlijks een deel van uw jaarwinst toevoegen aan je fiscale oudedagsreserve. Het bedrag dat u reserveert voor je pensioen, mag u aftrekken van de winst. U hoeft het geld niet daadwerkelijk opzij te zetten, maar houdt het vrij voor uw bedrijf.

Wel of geen recht op aftrekposten?
Voor bovenstaande aftrekposten en belastingregelingen geldt dat u ondernemer voor de inkomstenbelasting moet zijn. Ondernemers die hierover twijfelen, worden aangeraden de OndernemersCheck te doen. Aan de hand van maximaal twintig vragen over continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid krijgt u een goede indicatie of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.