Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Arbeidsmarktrapportage 2018: economische groei sector zet door, krapte blijft

7 december 2018 - Het gaat goed met de transportsector. Zowel het beroepsgoederenvervoer over de weg als ook de logistieke dienstverlening zijn positief in beeld en kennen een aanhoudende economische groei. Tegelijkertijd ervaart een toenemend aantal werkgevers hierbij een belemmering door een tekort aan personeel.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Arbeidsmarktrapportage van het Sectorinstituut Transport en Logistiek die in opdracht van de sociale partners in de sector is opgesteld.
 
Arbeidsmarktontwikkelingen in perspectief
Het aantal werknemers stijgt al sinds 2014, nu tot 147.174. Ondanks deze stijging blijft de spanning op de arbeidsmarkt op een hoog niveau. Prognoses laten zien dat de vraag naar arbeid in de sector naar verwachting harder zal stijgen dan het aanbod van personeel. Vanaf 2021 zal het aanbod van personeel nauwelijks meer groeien, terwijl de vraag stevig doorgroeit. Naast de economische groei in de sector liggen de oorzaken hiervoor in vergrijzing, pensionering van werknemers en een lagere instroom vanuit het onderwijs.
 
Anticiperen op de arbeidsmarkt van morgen
De sector speelt in op deze ontwikkelingen met zij-instroom en doorstroom projecten. In  2016/2017 zijn zo 2.638 extra chauffeurs aan een baan geholpen. Dit naast de reguliere BBL- instroom. En nu, in 2018, staat de teller in het zij-instroom en doorstroom project al op 2.500 extra chauffeurs. Dat zijn klinkende cijfers waaruit blijkt dat het chauffeursvak voor veel mensen een aantrekkelijk beroep is.
 
Duurzame inzetbaarheid hoog op agenda
Naast de vraag naar nieuwe werknemers wil de sector de huidige werknemers ook behouden. Op een manier dat ze vitaal, veilig en met plezier hun pensioen bereiken. Uit de arbeidsmarktrapportage blijkt dat werknemers in de transport en logistiek zeer bevlogen zijn en positief zijn over hun baanzekerheid de komende tijd. Werknemers die het werk graag willen blijven doen tot het pensioen denken het werk niet zolang te kunnen volhouden. Genoemd worden zaken als fysieke belasting en werkdruk/stress. Daarbij spelen ook gezondheid en leefstijl een belangrijke rol. Bewustwording hierover staat op de agenda van de sector. Het aantal werknemers met een gezondere leefstijl (beweging, gewicht) is de afgelopen jaren toegenomen. Hiermee zijn we er nog niet. De sector houdt duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda, onder meer via de campagne hoewasjouwdagvandaag.nl.
  
Sociale wendbaarheid belangrijk
Kennis en vaardigheden verouderen sneller en globalisering en digitalisering dragen bij aan steeds hogere eisen en andere gewenste vaardigheden van werknemers. Ook in de sector is het van belang dat werknemers zich blijven ontwikkelen gedurende hun loopbaan. Uit de Arbeidsmarktrapportage blijkt dat werknemers vooral een opleiding of cursus willen volgen om zichzelf te ontwikkelen, het huidige werk beter te kunnen doen en de kans op werk in de toekomst te vergroten. De sector stimuleert het volgen van opleidingen en trainingen door huidige én toekomstige medewerkers in de bedrijfstak onder meer door het aanbieden van opleidingssubsidies  via SOOB Subsidiepunt.
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Mike

13-12-2018 17:30  |  

Hoe zit het in de transportsector met de loonstijgingen?
Oververhitte markten laten normaal sterkere loonstijgingen zien dan we nu schijnbaar hebben.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.