Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Drie tips om een ontwerp te beschermen

29 oktober 2018 - Ondernemer zijn is niet iets dat u doet, maar wat u bent. En u bent dan ook trots op wat u ontwikkeld of opgebouwd hebt. Dit zou u dan ook het liefst zo goed mogelijk beschermen tegen ge- of misbruik van anderen.

U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan ontwerpen, tekeningen en designs. Bescherming van een ontwerp of model is echter niet altijd even gemakkelijk. Zo gaat een ontwerp van een voorwerp vaak niet via een octrooi of patent, maar via modelregistratie. Omdat de tekeningen of afbeeldingen van het model aan veel voorwaarden moeten voldoen, gaat het vaak mis. Maarten Koolen van Merkenbureau MerkenSpot geeft u drie tips.
 
Check zelf vooraf de uniciteit
Koolen benoemt allereerst een groot misverstand: "Dacht u ook dat bij een modelregistratie automatisch wordt getoetst of iets al bestaat? Dat is namelijk niet het geval. Pas als er onenigheid tussen partijen ontstaat wordt gekeken welke eerder was met de registratie. Het is daarom heel belangrijk om vooraf zelf te checken of uw ontwerp of design wel uniek is. Kijk hierbij niet alleen naar een bepaalde vorm of kleur, maar ook naar materiaalgebruik. U wilt immers niet aangeklaagd worden wegens merkinbreuk."
 
Wees specifiek in welke afbeelding u wilt registreren..
Volgens Koolen is het verder verstandig te zorgen voor een afbeelding van het product of het ontwerp waar niets anders op staat. "Wees zo specifiek mogelijk. Wilt u bijvoorbeeld de afbeeldingen van een citruspers registreren? Neem dan niet in de afbeelding ervan ook een sinaasappel op, hoewel het product natuurlijk wel hiervoor geschikt is. Het afbeelden van sinaasappel is echter zo algemeen dat het de bescherming aantast."
 
.. Maar zorg wel voor volledige registratie
Koolen ziet vaker dat mensen door de hierboven genoemde regel, juist weer te weinig laten registeren. "Stel dat u een bepaalde tas ontwerpt. Dan kunt u via het modellenrecht het design beschermen. Maar er is nog meer dat u kunt beschermen tegen het maken van vergelijkbare producten van concurrenten bijvoorbeeld. Zo kan in het eerder genoemde voorbeeld vergeten worden om ook het ontwerp van de print op de tas te beschermen via het tekeningenrecht. De verschillende registraties lijken het ingewikkeld te maken, maar een ontwerp, design of product bestaat nu eenmaal uit diverse onderdelen."
 
Handig om bij een modelregistratie vooraf over na te denken: Binnen welk geografisch gebied wilt u bescherming van het door u gedeponeerde ontwerp? Modelregistratie is namelijk mogelijk voor de Benelux, de EU of wereldwijd.
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.