Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Startende ondernemers onbekend met aftrekposten

15 oktober 2018 - Veel startende ondernemers zijn niet op de hoogte van de aftrekposten waarvan zij gebruik kunnen maken. Zo weet een op de drie startende ondernemers niet welke autokosten zij zakelijk kunnen aftrekken. Ook hebben vier van de tien ondernemers niet gecheckt op welke aftrekposten zij recht hebben.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst onder startende ondernemers die zelf hun belastingaangifte doen. Om hen te helpen, biedt de Belastingdienst via de website belastingdienst.nl/starters concrete tips en hulpmiddelen, zoals de OndernemersCheck en een overzicht van autokosten die ondernemers kunnen aftrekken.
 
Bonnetjes en facturen verzamelen
Het blijkt dat een op de drie ondernemers elk kwartaal weer alle bonnetjes en facturen bij elkaar moet zoeken om hun belastingaangifte te doen. Slechts de helft gebruikt een softwareprogramma voor hun administratie. De rest houdt de inkomsten en uitgaven handmatig bij. Voor starters is de administratie bijhouden niet in alle gevallen de eerste prioriteit. Een kwart zegt het invullen van de btw-aangifte moeilijk te vinden. "Het is daarom belangrijk dat u zich als starter bij uw eerste aangifte goed voorbereidt," zegt Driek Kamps, landelijk directeur MKB bij de Belastingdienst. "Hierdoor kunt u vanaf het begin af aan de juiste aftrekposten gebruiken, komt u niet voor verrassingen te staan en bent u minder tijd kwijt aan de volgende aangiftes. Door te kiezen voor online administreren kan het nog makkelijker: u kunt bijvoorbeeld uw tankbonnetjes direct inscannen en u hebt uw administratie – via uw smartphone – altijd bij de hand."
 
Ondersteuning voor startende ondernemers
Om de btw-aangifte makkelijker te maken, biedt de Belastingdienst speciaal voor startende ondernemers een aantal gerichte hulpmiddelen en tips. Op belastingdienst.nl/starters staan onder andere de OndernemersCheck, administratie- en aangiftetips, webinars en een rekenhulp, net als informatie over ondernemersregelingen voor starters waaronder de kleineondernemersregeling.
Ook zet de Belastingdienst speciale Startersvoorlichters in die startende ondernemers informeren over belastingzaken. Dit helpt de starters hun zaken goed en tijdig te regelen. Zo houden zij meer tijd over om zich vol passie te richten op de ontwikkeling van hun bedrijf. De Startersvoorlichters zijn op 3 november live te ontmoeten op de KvK Startersdagen in Groningen, Eindhoven en Utrecht.
 
Drie tips voor de belastingaangifte
 
  • Check via de OndernemersCheck of u voor de inkomstenbelasting als ondernemer wordt gezien en krijg direct inzicht in welke aftrekposten voor u gelden.
  • Gebruik een boekhoudprogramma om de boekhouding, de btw-aangifte en betaling makkelijk te kunnen doen. Ondernemers kunnen zich op de site van de Belastingdienst aanmelden voor een proef met een boekhoudprogramma in samenwerking met Keurmerk Zeker OnLine.
  • Ga na welke autokosten u zakelijk kunt aftrekken.
Ga voor meer tips, aanvullende informatie en hulpmiddelen naar belastingdienst.nl/starters.
 
 
 
 

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Dennis

15-10-2018 09:35  |  

Tip 1; als u er geen verstand van heeft, schakel dan een boekhouder/administratiekantoor in. Die hebben er voor geleerd.

peter de zzp-boekhou...

15-10-2018 17:41  |  

Goed initiatief van de belastingdienst om de zzp' er wakker te schudden en bewust te maken.

Veel startende zzp' ers laten inderdaad aftrekposten en of belastingvoordelen liggen door laksheid onwetenheid. Een zzp-boekhouder kost geld zo is hun gedachte, maar vaak verdient een boekhouder zich terug door de zzp' er te wijzen op fiscale voordelen.

Als starter/zzp' er dien je goed voorbereid de weg op te gaan en langzaam uit te groeien van zzp' er naar ondernemer.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.