Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zonnepanelen: waarmee rekening te houden als ondernemer?

11 oktober 2018 - Zonnepanelen zijn een slimme investering met een hoog rendement. In veel gevallen ligt het rendement van een stralend rijtje zonnepanelen op een woning rond de acht tot veertien procent. U kunt daarbij rekenen op een terugverdientijd van ze tot acht jaar.

Terwijl uw zonnepanelen minstens 25 jaar schone energie opwekken. Met zonnepanelen doet u dus goed voor uw portemonnee én het milieu. Ook u als ondernemer!
Als ondernemer zijn echter wel een paar zaken anders dan wanneer u als particulier zonnepanelen aanschaft. Een daarvan is de btw-teruggave. Geldt dit voordeel - waar men als particulier gebruik van kan maken - ook voor een zelfstandige die zonnepanelen op zijn eigen dak plaatst? Of hoe zit het als u een zaak aan huis hebt? Zonnepanelen expert Dennis van Drunen van Sungevity legt uit.
 
De btw-teruggave regeling voor ZZP’ers/ eenmansbedrijven
Als particulier kunt u de btw over de aanschafprijs van uw zonnepanelensysteem terugvragen. Het gaat hierbij 21 procent van de installatie- en materiaalkosten van het systeem. Een gunstige regeling waardoor uw investering nog interessanter wordt. Over de energie die u teruglevert aan het net moet u wel btw betalen. Echter, omdat uw verdiensten minimaal zijn, komt u in aanmerking voor de kleine ondernemingsregeling, waarbij de totale btw die u moet aangeven over een jaar lager dan 1345 euro is. Aangeraden wordt om het tweede jaar uw onderneming weer op te heffen.
Heeft u een eenmanszaak? Dan heeft u waarschijnlijk meer dan 1345 euro per jaar aan btw aan te geven. In dit geval gaat de kleine ondernemingsregeling niet op. U kunt daardoor dus geen gebruik maken van de btw-teruggave. Van Drunen: "Uw investering is iets minder zonnig, maar zeker nog rendabel." Wilt u toch gebruik maken van de btw-teruggave? "Wij adviseren onze klanten altijd om de zonnepanelen op naam van de partner aan te schaffen. Hij of zij kan wel gebruik maken van de btw-teruggave".
 
ZZP’er of een eenmanszaak met een zaak aan huis
Als ZZP’er of een eenmanszaak met een zaak aan huis is het wel mogelijk om de btw terug te vragen. Van Drunen: "om aan te tonen dat het een zaak aan huis betreft moet de zaak in elk geval een eigen toilet hebben en een eigen ingang. Ook moet u tenminste 10 procent van de energie voor uw bedrijf gebruiken. Is dit het geval dan kunnen de zonnepanelen op de zaak aangeschaft worden. U hoeft dan geen btw te betalen."
 
De btw-teruggave regeling bij andere ondernemersvormen
Bent u ondernemer in een andere ondernemingsvorm? Dan kunt u gewoon privé zonnepanelen aanschaffen én gebruik maken van de voordelige btw-teruggave regeling.
 
Zonnepanelen op uw bedrijfspand
Van Drunen: "Uiteraard is het mogelijk om zonnepanelen op uw bedrijfspand te plaatsen. Vooral als uw jaarlijkse energieverbruik onder de 10.000 kWh ligt kunnen zonnepanelen interessant zijn. Hierboven verandert de samenstelling van de energieprijs wat - de energiebelasting wordt in verhouding lager - , waardoor de business case van zonnepanelen iets minder rooskleurig wordt."
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.