Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ontslag met wederzijds goedvinden: dit moet u weten

9 augustus 2018 - Ondernemers starten vaak als zzp’er. Maar als uw onderneming groeit en er meer werk komt, kan het nodig zijn mensen aan te nemen om goed en snel te kunnen blijven werken. Als u mensen in dienst gaat nemen zijn er een hoop dingen waar u aan moet denken.

Zo moet u goed op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving rond het aannemen van personeel. Daarnaast is het ook belangrijk te weten welke mogelijkheden er zijn als u het contract van een medewerker wilt beëindigen. Een van deze opties biedt een ontslag met wederzijds goedvinden. Karen Westdijk van Judex.nl geeft u meer informatie hierover.
 
Wanneer ontslag met wederzijds goedvinden?
In veel gevallen zal een contract beëindigd worden op initiatief van een medewerker, omdat deze een aantrekkelijkere of leukere baan heeft gevonden. Maar het komt natuurlijk ook voor dat de werkgever het contract wil stopzetten. Westdijk: "De meeste mensen kennen wel de opties om een ontslagprocedure te laten verlopen via het UWV of de kantonrechter. Maar daarnaast is ook ontslag met wederzijds goedvinden een mogelijkheid. Deze weg bespaart energie, tijd en geld. Voordeel voor de medewerker is dat hij of zij recht kan hebben op een WW-uitkering."
 
De vaststellingsovereenkomst
Westdijk: "Een van de voorwaarden waaraan voldaan moet zijn voor dit laatste, is dat er een vaststellingsovereenkomst is opgesteld. Dit wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Hierin moeten de naam en adres van zowel werkgever als medewerker staan, de reden van beëindiging van het contract en op wiens initiatief dit was, dat er geen dringende reden voor ontslag was zoals ontslag op staande voet maar dat het beëindiging met wederzijds goedvinden betreft, de datum waarop het contract beëindigd wordt, wanneer de werkgever een eindafrekening maakt en datum en plaats waarop beide partijen de overeenkomst getekend hebben. Om recht te hebben op een WW-uitkering dient het initiatief van het ontslag overigens bij de werkgever te liggen."
 
Tip: Op werk.nl vindt u een handig model voor een vaststellingsovereenkomst.
Westdijk voegt hier nog aan toe dat bij de datum van contractbeëindiging altijd goed gelet moet worden op het opzegtermijn. "In een cao of arbeidsovereenkomst is vaak een opzegtermijn vermeld bij beëindiging van het contract door de werkgever. Is dat niet het geval, dan geldt de wettelijke opzegtermijn. Tijdens dit termijn dient het loon van een medewerker doorbetaald te worden, en heeft hij of zij nog geen recht op een WW-uitkering."
 
Financiële regelingen bij ontslag met wederzijds goedvinden
Zodra een werkgever het contract van een medewerker wil stoppen, zal hierover vaak onderhandeld moeten worden. Westdijk: "Een medewerker zal veelal een ontslagvergoeding eisen, aangezien hij niet verplicht is in te stemmen met het ontslag. Deze vergoeding wordt overigens sinds het ingaan van de Wet Werk en Zekerheid op 1 juli 2015 een transitievergoeding genoemd. Om medewerkers sneller aan een nieuwe baan te helpen, kan het ook aantrekkelijk voor ze zijn een training of outplacement traject voor te stellen."
 
Tot slot: is er sprake van collectief ontslag?
Ontslaat u als ondernemer binnen drie maanden twintig of meer medewerkers vanwege bedrijfseconomische redenen? Dan dient u rekening te houden met de wettelijke regels omtrent collectief ontslag, ook in het geval van ontslag met wederzijds goedvinden. Dit houdt onder andere in dat u het UWV en de vakbonden op de hoogte dient te stellen van de ontslagen.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.