Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Eigen auto zakelijk gebruiken of auto van de zaak? De fiscale gevolgen

Door: Geld.nl , 05 maart 2013 - Heb je als ondernemer een auto nodig voor je werk, dan heb je hiervoor twee mogelijkheden: een auto op naam van de zaak aanschaffen of leasen, of je privé auto ook zakelijk gaan gebruiken. Welke keuze je ook maakt, het heeft altijd gevolgen voor de belasting. In dit artikel leggen we de fiscale gevolgen van beide opties uit.

Privé auto zakelijk gebruiken

Als je je auto grotendeels privé gebruikt en af en toe voor een zakelijk ritje, dan rekent de fiscus de auto tot het privévermogen. Je mag in dat geval per gereden zakelijke kilometer 0,19 cent van de winst uit je onderneming aftrekken. Eventueel woon-werk verkeer hoort hier ook bij.

Kilometeraftrek Om de privékilometers te mogen aftrekken van de winst, is het wel van belang dat je een goede kilometeradministratie bijhoudt. Deze dient namelijk als bewijs wanneer de Belastingdienst besluit een controle uit te voeren. In de kilometer administratie moet in elk geval zijn opgenomen: de datum, het ritnummer, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van het begin- en eindpunt van de rit en de gereden route.

Btw over autokosten Behalve het aftrekken van gereden zakelijke kilometers, kan ook een deel van de btw voor gemaakte autokosten worden afgetrokken bij de aangifte omzetbelasting. Als je de bonnetjes voor brandstof, reparaties en onderhoud bewaart kun je de btw aftrekken na rato voor het zakelijk gebruik van de auto.

Zakelijke auto privé gebruiken
Heb je ervoor gekozen een auto op naam van de zaak aan te schaffen of te leasen en gebruik je deze ook privé, dan kan dit ook gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen. Met een auto van de zaak mag je maximaal 500 kilometer per jaar privé rijden zonder hierover belasting (fiscale bijtelling) te hoeven betalen. Je moet dit echter wel kunnen aantonen met een zorgvuldige en sluitende rittenadministratie. Daarin moet per rit worden opgenomen: de datum, het ritnummer, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van het begin- en eindpunt van de rit en de gereden route.

Bijtelling voor privé gebruik Rijd je meer dan 500 kilometer privé in je zakelijke auto, dan moet je een bijtelling rekenen bovenop het inkomen uit je onderneming. Hoe hoog de bijtelling is, is afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto. In het kort komt her erop neer dat hoe hoger de C02-uitstoot is, hoe hoger procentueel gezien de bijtelling wordt.
Btw aftrekbaar Het aanschaffen of leasen van een auto op naam van de zaak is, ondanks de bijtelling, vaak fiscaal voordeliger dan je privéauto zakelijk gebruiken. Dit komt doordat de kosten die voor een auto van de zaak worden gemaakt volledig kunnen worden afgetrokken van de winst bij de belastingaangifte. Je kunt hierbij denken aan de aanschafprijs, brandstofkosten, motorrijtuigenbelasting, kosten voor de APK, onderhoud- en reparatiekosten, de premie autoverzekering enzovoorts.
Daarnaast mag de btw over deze kosten ook in aftrek worden genomen bij de aangifte omzetbelasting. Ditzelfde geldt voor een auto die je leaset op naam van de zaak. Je mag de kosten aftrekken van de winst en de btw over de kosten aftrekken bij de omzetbelasting. Hierdoor levert een (lease)auto van de zaak dus dubbel fiscaal voordeel op.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Geld.nl is de meest complete vergelijkingssite op het gebied van financiële producten en diensten. Op Geld.nl vergelijkt en vindt u eenvoudig autoverzekeringen, spaarrentes, kredieten en hypotheken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.