Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Sander Wijdemans, 28 november 2016, 00:00 uur

Energie besparen in uw magazijn

 

Energiebesparing is de laatste tijd een hot topic. We zien steeds vaker dat ondernemers bewuster omgaan met energie. Ook niet gek overigens, want door bewust om te gaan met energie kunt uw direct heel wat geld besparen. Een van de ruimtes die de meeste energie verbruiken zijn magazijnen. Deze ruimtes moeten goed verlicht, verwarmd of juist gekoeld worden en daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van machines. Het energieverbruik is hier ontzettend hoog, waardoor er veel winst te behalen valt. Hieronder leest u enkele tips om energie te besparen in magazijnen.

Verlichting, de grootste energieverbruiker
Energie binnen magazijnen wordt voornamelijk gebruikt voor het verlichten van de ruimte. Het kan wel tot 65% van de energie verbruiken. Dit komt doordat magazijnen hoog zijn en bijna geen daglicht bevatten. Goede verlichting is daardoor noodzakelijk. Een fout die hierbij veel gemaakt wordt, is dat er veel te veel licht gegenereerd wordt. Kijk eens kritisch naar de hoeveelheid lampen die u in uw magazijn heeft hangen. Heeft u er echt zoveel nodig of kan het ook met minder? Vervang daarnaast alle lampen met LED verlichting en bekijk de mogelijkheden voor dynamische verlichting. Door het gebruik van bewegings- en daglichtsensoren kunt u ervoor zorgen dat het licht in uw magazijn alleen brandt daar waar het nodig is.

Een juiste temperatuurregeling
In magazijnen worden vaak producten opgeslagen die op een constante temperatuur verwarmd of gekoeld moeten worden. Energie besparen door de temperatuur enkele graden omhoog of omlaag te zetten is dan natuurlijk geen oplossing. Wel kunt u hier winst behalen door het verlies van warmte of kou zo veel mogelijk in te perken. Denk bijvoorbeeld aan automatisch sluitende deuren zodat de deuren niet te lang open blijven staan. Andere oplossingen zijn luchtsluizen, tochtgordijnen en goed isolatiemateriaal.

Energiebesparing voor een koelinstallatie
Grote energievreters in een magazijn zijn koelinstallaties. Maakt u gebruik van een koelinstallatie in uw magazijn? Ook dan zijn er tal van maatregelen voor energiebesparing. Kies bijvoorbeeld voor een zuinige koelinstallatie. Het is een investering, maar uiteindelijk verdient u het dubbel en dwars terug. Een bijkomend voordeel is dat de nieuwste koelinstallaties gebruik maken van natuurlijke koudemiddelen in plaats van de schadelijke F-gassen. Deze natuurlijke koudemiddelen zijn energiezuiniger waardoor uw bedrijfskosten omlaag gaan.

Zonnepanelen
Een andere manier om energie te besparen is door zelf stroom op te wekken met behulp van zonnepanelen. Wanneer het buiten erg warm is, heeft u meer energie nodig om het in uw magazijn goed koel te houden. Zo maakt u uw bedrijf zelfvoorzienend en koelt u uw magazijn op een verantwoorde manier.

Zo ziet u maar weer, er zijn verschillende manieren om energie te besparen binnen uw bedrijf. En daar plukt ook u de vruchten van. 
  
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Gerald van Groningen  |   | 
8-12-2016
 | 
10:31 uur
Voornamelijk het stukje zonnepanelen vind ik een interessant punt. Duurzaam, goede investering en is ook zeker goed voor het imago van een bedrijf.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Goede beveiliging verkleint risico autodiefstal met 75 procent
Met een goed, door vakmensen ingebouwd beveiligingssysteem kunnen autobezitters het risico op diefstal van hun vervoermiddel met bijna 75 procent verkleinen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 195.03 -27.38 %
Stijgers Dalers
Binck 4.56  4.4 %
Tomtom 9.62  4.1 %
Nutreco 47  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.48  -4 %
Boskalis wes 30.14  -2.4 %
Meer beurs