Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Financiering voor energiebesparing

Door: Danny Bijl, 26 maart 2015 - Energie besparen is geld besparen, maar in eerste instantie moet er ook vaak geld worden geïnvesteerd. Zo kosten energiezuinige apparaten vaak meer dan minder zuinige modellen. Ook de isolatie van het huis kost geld, evenals zonnepanelen of een warmtepomp. Op de lange termijn kunnen deze kosten worden terugverdiend dankzij de energiebesparing. Het kan echter lastig zijn om deze energiebesparende maatregelen te financieren. Gelukkig zijn hier oplossingen voor.


Belastingvoordelen
Investeringen om het huis energiezuiniger te maken, zijn aftrekbaar van de belasting. De overheid wil hiermee mensen stimuleren om energiezuinig te leven. Op deze manier kan een deel van de investering direct worden terugverdiend. Ook door zelf energie op te wekken komt men in aanmerking voor belastingvoordelen. Wanneer een huishouden zelf energie opwekt, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen, kan er een vrijstelling worden aangevraagd voor de energiebelasting. Deze vrijstelling is voor huiseigenaren, maar wordt ook ingevoerd voor huurders van huizen met zonnepanelen. Voor meer informatie over overstappen zie EnergieAanbieding.com.

Goedkoop lenen voor duurzame energie investeringen
Investeren in energiebesparing kan veel geld kosten. Niet iedereen kan deze bedragen met het eigen vermogen opbrengen. Om het toch voor iedereen mogelijk te maken om energiebesparende maatregelen te nemen, kan er goedkoop geleend worden bij verschillende instanties. De rente ligt bij deze leningen veel lager dan bij een reguliere lening.

Vanuit de nationale overheid kan er geleend worden bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds is een resultaat van het Energieakkoord uit 2013. Veel aanvragen voor een lening bij het fonds zijn bijvoorbeeld voor dubbele ramen of vloerisolatie. Het maximale leenbedrag is 25.000 euro. Voor bedragen tot 5000 euro is de looptijd zeven jaar. Voor leningen van meer dan 5000 euro is de looptijd tien jaar. Maximaal 75 procent van de lening mag gebruikt worden voor zonnepanelen. De overige 25 procent is voor andere energiebesparende maatregelen bestemd.

Een vergelijkbare lening is de Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. De Duurzaamheidslening wordt gevoerd vanuit de gemeente of provincie en is niet overal beschikbaar. Net als bij de lening van het Nationaal Energiebespaarfonds, is het maximale leenbedrag 25.000 euro. De looptijden zijn bij de Duurzaamheidslening echter langer. Tot een bedrag van 7.500 euro geldt een looptijd van tien jaar. Een lening van meer dan 7.500 euro heeft een looptijd van maar liefst vijftien jaar.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.