Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

In drie stappen online

Door: Danny Bijl, 21 november 2014 - Een website is tegenwoordig onmisbaar. Zonder site lijk je soms wel niet te bestaan. Wanneer een nieuwe klant je probeert op te zoeken en je niet vindt, heeft hij dan wel een betrouwbare partner gevonden? Besta je wel echt? Ook nieuwe klanten vinden je via een website. Het is een communicatiemiddel dat niet mag ontbreken voor je bedrijf. Maar hoe kom je dan online? Het hoeft niet moeilijk te zijn maar je moet er wel even goed over na denken. Hieronder drie stappen om je te helpen online te komen.

Stap 1: Domein
Zonder domeinnaam geen website. Dit is een onmisbare stap in het proces om jezelf online te gaan presenteren. Start met de keus van je naam, check of deze beschikbaar is en leg ‘m dan vast.

Kies een sterke domeinnaam
Een leuke en creatieve manier om een domeinnaam te bedenken kan een brainstorm zijn. Nodig een paar mensen uit en ga er voor zitten. Hou daarbij de volgende tips (of spelregels) in gedachten. Een domeinnaam moet:

  • Gemakkelijk te onthouden zijn,
  • Niet te lang zijn,
  • Goed uit te spreken zijn en
  • Het liefst geen koppeltekens bevatten (anders maximaal 1).
De keuze: merknaam of niet?
Het is een optie om te kiezen voor een domeinnaam zoals bosschesuites.nl of loodgieterdenbosch.nl. Deze domeinnamen kunnen voordeel opleveren in de zoekmachine omdat ze zoekwoorden bevatten maar het is niet zeker dat dit in de toekomst ook voordeel op zal blijven leveren. Ze zijn wel makkelijk te onthouden maar bouwen weer geen naamsbekendheid voor je merk op.

Bij voorkeur neem je een merknaam op in je domeinnaam. Dit kan de naam van je bedrijf zijn maar zal voor veel ZZP’ers ook de eigen naam betekenen. Naast het opnemen van je merk of naam kun je opnemen wat je doet, voorbeelden zijn hotelbosschesuites.nl en fysiobeterbewegen.nl

Leg ‘m vast!
Alle domeinregistrars bieden de mogelijkheid om te controleren of je domeinnaam nog vrij is. Je kan het ook bij sidn.nl controleren. De stap om ‘m vast te leggen is bij alle registrars erg simpel. Dus heb je besloten wat je wilt en kan je hem vast leggen? Doe dat dan.

Overweeg ook om niet alleen jegekozendomeinnaam.nl vast te leggen maar ook jegekozendomeinnaam.com en/of andere extensies. Op die manier kun je je merknaam beschermen tegen ongewenste praktijken. Concurrenten kunnen er dan niet van doorgaan met jouw mooie naam.

Stap 2: Website & Design
Voor ZZP’ers zonder webshop zal vaak een simpele website voldoen. Begrijp me niet verkeerd: simpel staat niet gelijk aan leeg, oubollig en lelijk. Er zit kracht in eenvoud. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en kies voor een betrouwbaar open source content management systeem zoals Wordpress of Drupal. Vaak zijn deze ook heel gemakkelijk zelf te installeren via een hosting partij.

Een website kan niet zonder design en er zijn een aantal mogelijkheden. Zowel voor Drupal als Wordpress (en andere open source content management systemen) zijn gratis designs te krijgen. Op zich prima wanneer je echt lowbudget wil starten maar op de lange termijn geen goed idee. Ze stralen geen kwaliteit uit en zullen meer kopzorgen dan opbrengsten bezorgen.

Er zijn ook betaalde designs verkrijgbaar via platform zoals Themeforest. Voor 30 tot 50 dollar heb je dan een thema wat er in ieder geval professioneel uit ziet. Het nadeel is dat het vaak niet gepersonaliseerd is op jou of jouw bedrijf. Het is het net niet.

Ons advies zou daarom ook altijd zijn om voor een webbouwer en designer te gaan. Zij zijn er in alle vormen en maten (en dus ook prijsklassen). Kies een betrouwbare partner. Vraag altijd naar voorbeelden van zijn werk en/of naar referenties. Op die manier kun je zien of de stijl bij je past en of andere klanten tevreden zijn geweest.

Stap 3: Hosting
Wij zetten de keus voor hosting echter bewust als laatste stap neer (het zou ook als stap 2 kunnen). Dit doen we omdat de wensen waar je over na hebt gedacht in de vorige stap de keuze voor hosting beïnvloeden. Kies je bijvoorbeeld voor een webbouwer dan kan het zijn dat hij voorkeur heeft voor bepaalde hosting of jou zelfs extra voordeel kan bieden op een eigen server. Ga je het zelf uitzoeken? Let dan op de volgende punten:

Bereikbaarheid van je website (uptime) & van de helpdesk
Wanneer mensen je website willen bezoeken moet deze altijd beschikbaar zijn. Het liefst heb je dus een uptime van 100%. Dat is niet erg realistisch want er moet af en toe ook onderhoud uitgevoerd worden op je server. Uptime is belangrijk en moet minimaal 99% zijn. 

Naast het feit dat jij wilt dat je website online is wil je het liefst ook dat áls er iets misgaat je altijd iemand kan bereiken bij je hosting partij. Let daarom op de openingstijden van de partij. Kun je ze 24 uur per dag en 7 dagen per week bereiken?

Locatie van de servers
De fysieke locatie van de servers is belangrijk voor de snelheid van je website. Wanneer jouw bedrijf zich dus vooral (of volledig) op Nederland richt kun je het beste kiezen voor een hosting partij met een fysieke serverlocatie in Nederland.

Match je behoefte met het aanbod
In de vorige stap heb je bedacht wat je wilt aan systemen en design. Deze systemen hebben hun eigen vereisten en sommige hostingpartijen zijn gespecialiseerd in het aanbieden van servers die ingericht zijn voor systemen zoals Wordpress en Drupal. Maar bedenk ook hoe groot je server moet zijn en hoeveel verkeer er zal zijn om te bepalen wat voor pakket je nodig hebt. Vraag hierbij advies wanneer je het niet weet of gebruik een keuzehulp.

Laat je adviseren
Heb je een keus gemaakt en wil je controleren of andere klanten tevreden zijn? Of kan je nog niet kiezen en ben je überhaupt op zoek naar ervaringen van anderen? Bezoek dan websites zoals webhosters.nl en hostingvergelijken.eu om ervaringen van anderen over hun web hosting te lezen. Op die manier maak je gegarandeerd een betere keus.

En zo ben je in drie stappen online. Van domein tot website & design en hosting. Belangrijk is dat deze drie eenvoudige stappen goed doordacht moeten worden. Wees niet bang om hulp in te schakelen. Als ZZP’er doe je dit één keer, maar een professional heeft dit al veel vaker gedaan en kan je adviseren en helpen.

Artikel geschreven in samenwerking met Vizien.nl.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.