Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

16 november 2011 - De loonstijgingen die vakbonden en werkgevers in oktober met elkaar afspraken, zijn duidelijk lager dan die in de voorgaande maanden van 2011. Dat blijkt uit cijfers van AWVN. Aan de opwaartse trend van de cao-afspraken is volgens de werkgeversorganisatie definitief een einde gekomen.

De eerste maanden van 2011 werden steeds hoger stijgingen afgesproken met een hoogtepunt van 1,9 procent voor akkoorden die in juli 2011 tot stand kwamen. Het gemiddelde van de over geheel 2011 afgesproken loonstijgingen komt nu uit op 1,7 procent. Op basis van alle gemaakte afspraken zullen de lonen in 2012 eveneens met gemiddeld 1,7 procent omhoog gaan (herwogen naar aantal werknemers: 1,9 procent). 

Eurocrisis
Volgens AWVN trekken cao-onderhandelaars momenteel wel de juiste conclusie uit de crisis rond de euro. De laatste maanden zijn in verband daarmee de economische vooruitzichten voor 2012 verslechterd en zijn de economische onzekerheden sterk toegenomen. "Wij houden ernstig rekening met een periode van economische krimp," zegt de werkgeversvereniging daarover. 

Flexibel werken
Volgens AWVN is er reden om uiterst voorzichtig te zijn bij het maken van afspraken over structurele loonsverhogingen. De werkgeversvereniging adviseert om het cao-overleg vooral te gebruiken voor het maken van afspraken om de verdiencapaciteit van de onderneming te vergroten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om afspraken over flexibeler werken (aantal uren per jaar en verruiming van het dagvenster). 

Duurzame inzetbaarheid
AWVN is tevreden over het feit dat in de cao-besprekingen duurzame inzetbaarheid een hoofdrol speelt. Het gaat daarbij om steeds meer concrete afspraken rond scholing, oudere werknemers, diversiteit en vitaliteit van werknemers. In acht van de tien nieuwe cao´s worden dergelijke afspraken gemaakt.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.