Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

WKR en het nieuwe werken gaan prima samen

8 november 2011 - Veel ondernemers denken dat de werkkostenregeling (WKR) het nieuwe werken in de weg staat, maar daar hebben ze niet altijd gelijk in. Wel is het raadzaam dat ze goed kijken naar hun bedrijfsvoering, willen ze de regeling succesvol kunnen toepassen.

Dit meldt ADP Nederland, die zich onder meer baseert op HR Trends 2011-2012, een onafhankelijk onderzoek van ADP, Berenschot en Performa Uitgeverij. 

WKR over twee jaar verplicht
De WKR werd begin dit jaar ingevoerd en wordt over twee jaar verplicht. Onder werkgevers is de belangstelling tot nu toe niet groot. Uit het HR Trends onderzoek valt op te maken dat tot nu toe vijftien procent van de werkgevers de overstap naar de WKR heeft gemaakt. De bedrijven die nog niet zo ver zijn, verwachten een hoop gedoe van de nieuwe regeling. Een aanzienlijk deel van deze groep (39 procent) stelt de WKR het liefst zo lang mogelijk uit en wacht tot 2014. Verder blijkt dat het nieuwe werken bij HR-professionals hoog in het vaandel staat. Bijna driekwart van hen vindt het belangrijk en een kleine 70 procent kan ook met enige regelmaat thuis werken. 

Veranderingen
Veel werkgevers houden de ‘WKR-boot’ af, omdat ze bang zijn dat de invoering veel kosten met zich mee gaat brengen. Ook is de angst dat de regeling uitdraait op een financiële tegenvaller. Volgens ADP lopen werkgevers daarmee het risico dat ze tegen 2014 in tijdnood komen. Invoering van de WKR kan ingrijpend zijn en binnen een bedrijf de nodige veranderingen met zich meebrengen. "Daar moeten ze wel ruimte voor maken," zegt Dik van Leeuwerden, manager kenniscentrum Wet- en Regelgeving bij ADP.

Stimulans
Het nieuwe werken zou werkgevers er wel eens toe kunnen zetten de WKR te omarmen, al was het maar om duidelijkheid te krijgen die ze nu nog niet hebben. Als zij bijvoorbeeld onder de Arbo-regeling een bureaustoel ter beschikking stellen voor thuiswerken, kunnen ze daarmee fiscaal gezien beter af zijn. Volgens Hans van der Spek, manager kenniscentrum HRM bij Berenschot, wordt bij het nieuwe werken vooral gedacht aan IT en huisvesting. "Een beperkte blik, want de impact op de bestaande regelingen op het gebied van arbeidsvoorwaarden is net zo belangrijk." Bovendien kan het zomaar zijn dat werkgevers er in de nieuwe situatie op vooruit gaan, voegt Van Leeuwerden hier aan toe. "Wel moeten werkgevers er even goed voor gaan zitten. Invoering van de WKR raakt de bedrijfsvoering en dat brengt inderdaad de nodige rompslomp met zich mee." 

Belastingvrije voet
Een van de veranderingen in de nieuwe opzet is dat zaken als bonnetjes en betalingsbewijzen niet altijd meer nodig zijn. Werkgevers hebben een ‘belastingvrije voet’ van 1,4 procent van hun loonsom, beter bekend als de zogeheten vrije ruimte. Werkgevers kunnen die ruimte zelf indelen. Fiscaal gezien kan het onder de nieuwe regeling interessanter zijn om bepaalde onkosten niet meer te vergoeden, en in plaats daarvan zaken zoals mobiele telefoons en laptops ter beschikking te stellen. Op die manier kan ook binnen de WKR goed worden omgegaan met het nieuwe werken. Als voorbeeld noemt Van Leeuwerden de vergoeding voor internet. "Geeft u een vergoeding daarvoor, dan is deze onder de WKR volledig belast. Kiest u er voor om een laptop ter beschikking te stellen en aan die laptop verbindt u de mogelijkheid om te werken zoals op kantoor, dan blijft de laptop belastingvrij." Verder zijn er ook veel minder fiscale voorwaarden als een werkgever benodigdheden als een bureau of stoel ter beschikking wil stellen om op een verantwoorde manier thuis te werken. 

Ruime mogelijkheden

Ook zaken als personeelsactiviteiten, fiets van de zaak, bedrijfsfitness, maar bijvoorbeeld ook een bonus kunnen onder de vrije ruimte van, op dit moment, 1,4 procent worden gebracht. Blijft een werkgever binnen deze vrije ruimte dan blijven alle voordelen voor de werknemer die ten laste van deze vrije ruimte zijn gebracht, uiteindelijk belastingvrij voor werknemer en werkgever. Overschrijdt een werkgever de vrije ruimte dan wordt het oppassen, want over het meerdere is de werkgever 80 procent belasting verschuldigd. Voordat loonbestanddelen ten laste van de vrije ruimte worden gebracht, mogen nog zogenoemde gerichte vrijstellingen en nihil waarderingen in mindering worden gebracht. Vooral de nihil waarderingen kunnen ingrijpen in de bedrijfsvoering van een werkgever. 

Downloaden Wegwijzer Werkkosten

Een overgroot deel van de werkgevers heeft de WKR dus nog niet in zijn administratie doorgevoerd. Soms een bewuste keuze, vaker nog hebben werkgevers de gevolgen nog niet scherp. Om een antwoord te geven op de vele vragen, neemt ADP de WKR onder de loep in het boekje Wegwijzer Werkkosten. Het boekje is hier te downloaden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.