Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgever onterecht bang voor oudere werknemer

18 oktober 2011 - Het is inmiddels een actueel gegeven. Vanwege de demografische ontwikkelingen en de stijgende vitaliteit van oudere werknemers, zullen we langer moeten doorwerken. Toch beweegt de arbeidsmarkt maar moeizaam mee met deze nieuwe realiteit.

Uit UWV-cijfers blijkt dat oudere werkzoekenden nog steeds moeilijk werk vinden. Alle maatregelen van de overheid ten spijt. Met het thema ‘Blijf Bezig’ wil Tempo-Team dat werkgevers hun mening over dit onderwerp vormen op basis van concrete cijfers en feiten. Met voorbeelden en stellingen zocht Tempo-Team recent via online media de dialoog met werkgevend Nederland op. Met opmerkelijke resultaten. Vooroordelen over oudere werknemers weerhouden veel werkgevers om hen een reële kans te bieden. Terwijl de werkgevers die het wel doen, positief zijn over de effecten. Motivatie bij oudere werknemers die weer meedoen is hoog en juist een leeftijdsmix op de werkvloer geeft positieve impulsen, zowel bij jong als oud. De resultaten en de best practices van deze Blijf Bezig-dialoog zijn nu gebundeld in de uitgave 'Anders werken'.
Koudwatervrees
"We zijn niet verbaasd, maar wel verheugd over deze uitkomsten. De vele voorbeelden laten zien dat oudere werknemers het prima doen en tegelijk zorgen voor een goede wisselwerking met andere leeftijdscategorieën. Dat helpt om de patstelling over dit onderwerp te doorbreken," vertelt Suzanne Jungjohann, Directeur HR bij Tempo-Team. "Want veel werkgevers hebben nog koudwatervrees. Begrijpelijk, want de oudere werknemers zijn jarenlang gelabeld als: ‘niet meer veel in investeren en snel in de vervroegde uittreding’. "Die tijd ligt definitief achter ons en we gaan deze werknemers weer volwaardig meenemen in het personeelsbeleid." 

Vitaliteitspakket
Ook vanuit de overheid wordt met het nieuwe vitaliteitspakket van minister Kamp ingezet op het langer in dienst houden, en aannemen van oudere werknemers. De overheid stimuleert dit met een nieuw premie- en subsidiepakket. Dit kan binnenkort oplopen tot 7.000 euro per jaar voor een periode van drie jaar wanneer een 50-plusser vanuit een uitkering wordt aangenomen. "Maar nog beter is het om werknemers langer in dienst te houden. Ook dat stimuleert de overheid met subsidies. Maar je kunt ook heel veel bereiken met een proactief HR-beleid. Tijdig en frequent bij de 45-plusser toetsen wat de ambities en mogelijkheden zijn. En daarmee blijven investeren in ontwikkeling. Steeds meer bedrijven starten hier speciale programma’s voor," aldus Jungjohann.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.