Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Arbeidsvoorwaarden onder druk, samenwerking noodzakelijk

7 oktober 2011 - "De arbeidsverhoudingen binnen ondernemingen staan onder druk en kunnen de komende tijd gemakkelijk verslechteren. Ik roep alle partijen – vakbonden, maar ook ondernemingsraden en werkgevers - daarom op kalm te blijven, hun verantwoordelijkheid te nemen en vooral voor samenwerking te kiezen."

Dat zei directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen van werkgeversvereniging AWVN gisteren tijdens het jaarcongres van zijn organisatie in Lelystad. Daar discussieerden werkgevers over de Nederlandse arbeidsverhoudingen van dit ogenblik en over de mogelijkheden om die te verbeteren. "De internationale economische situatie laat niet toe dat we in een periode van arbeidsconflicten terecht komen."

Investeren in lijnorganisatie
Tijdens het AWVN-jaarcongres presenteerde Van der Steen de uitkomsten van een onderzoek naar de kwaliteit van de arbeidsverhoudingen van dit ogenblik op bedrijfsniveau. Daaruit blijkt dat werkgevers de arbeidsverhoudingen vooral kunnen verbeteren door te investeren in hun lijnorganisatie. Van der Steen: "Door de kwaliteit van het lijnmanagement te verbeteren en door de interne dialoog met werknemers beter te voeren, kunnen organisaties veel doelmatiger en soepeler werken." AWVN gelooft dat verbetering van de arbeidsproductiviteit, noodzakelijk voor instandhouding en verbetering van de concurrentiepositie, de komende jaren vooral via dergelijke organisatieverbeteringen moet plaatsvinden. 

Onrealistische eisen
Volgens Van der Steen zijn de relaties met de bonden op decentraal niveau in zijn algemeenheid nog steeds goed te noemen, maar bereiken hem steeds meer signalen over verharding. "De verwikkelingen rond het pensioenakkoord, het bezuinigingsbeleid van het kabinet, de crisis rond de euro en de onzekere economische situatie hebben duidelijk hun invloed op het gespreksklimaat. Als dat leidt tot onrealistische eisen in de onderhandelingen, gaan we een vervelende tijd tegemoet. Ondernemingen moeten meer dan ooit letten op hun concurrentiepositie en hebben weinig speelruimte op het vlak van arbeidsvoorwaarden. We moeten er met zijn allen nog aan wennen dat de komende tijd groei niet vanzelfsprekend is en dat er misschien weinig of geen ruimte is voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.