Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

23 september 2011 - 54 procent van de zelfstandig ondernemers in de zakelijke dienstverlening en de ICT verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar in een recessie belandt. Dat blijkt uit de zzp-monitor van Myler, die de economische positie van 1.963 zzp’ers onderzocht.

Zzp’ers krijgen als eerste te maken met de effecten van een afzwakkende economie. Zo merkt 58 procent van de zzp’ers dat het aanbod van opdrachten een stuk minder is dan een half jaar eerder. Daarnaast geeft 69 procent van de zelfstandigen aan dat de hoogte van het uurtarief onder druk staat. Ook is in het laatste halfjaar het aantal gedeclareerde uren per week gedaald bij 36 procent van de hoogopgeleide zzp’ers.
Zzp’er optimistisch ondanks mogelijke recessie 

Positief over eigen toekomst
Ondanks dat een meerderheid van de hoogopgeleide zzp’ers een recessie verwacht, is 76 procent van de ondervraagden neutraal of positief over hun financiële toekomst. Bij een eventuele economische dip zal de impact op de financiële situatie van zzp’ers naar verwachting veel minder zijn dan tijdens de financiële crisis. Het gemiddelde uurtarief van zelfstandig ondernemers in de zakelijke dienstverlening en ICT zal in 2012 met 0,6 procent licht dalen naar 83 euro. Verder is opvallend dat de financiële buffers van de gemiddelde zzp’er op orde zijn. Gemiddeld komen zelfstandigen zonder personeel na twaalf maanden in de financiële problemen als zij geen opdrachten hebben. 

Financiële buffer
Toon van Bodegom, directeur Myler: "Als er een recessie komt, dan zal de impact op de hoogopgeleide zzp’ers veel minder zijn dan tijdens de financiële crisis. Het wordt voor bedrijven steeds moeilijker om flexibele kenniswerkers en aan zich te binden, met name in de ICT. Dat zorgt ervoor dat er voldoende opdrachten blijven voor zzp’ers in de zakelijke dienstverlening en ICT. Ook hebben veel zelfstandigen geleerd van de crisis, veel zzp’ers houden nu rekening met tegenslag door een financiële buffer aan te houden."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.