Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Miljoenennota 2012: Nadruk op innovatie goed voor zzp'ers

20 september 2011 - PZO is verheugd dat het kabinet ondernemerschap en innovatie blijft stimuleren. De vereenvoudiging van de zelfstandigenaftrek wordt met instemming begroet. Van de uitwerking ervan profiteert de overgrote meerderheid van de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) echter niet.

In combinatie met dalende tarieven en een lagere winstverwachting zal ook voor zzp'ers in 2012 de koopkracht dalen.

Innovatiefonds
Recentelijk kondigde minister Verhagen het instellen van een Innovatiefonds voor het MKB aan. Esther Raats-Coster, voorzitter van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO): "Zo'n fonds is een goede zaak. Groei van de economie zal moeten komen van ondernemers. Zzp'ers zijn bij uitstek innovatief en creatief en lopen voorop bij het implementeren van innovatie bij bedrijven. Wij verwachten dat dit innovatiekrediet ook beschikbaar zal zijn voor zzp'ers." 

Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek wordt omgevormd tot één bedrag van 7.280 euro, ongeacht de winst die de zzp'er maakt, in plaats van de huidige staffel. Echter, alleen zzp'ers met een winst boven 58.000 euro profiteren hiervan. Zzp'ers met een winst tussen 18.000 en 58.000 euro blijven ongeveer gelijk. Zelfstandigen met een winst onder 18.000 gaan erop achteruit. Dit zijn zo'n 400.000 zzp'ers. 

Vitaliteitsregeling
Met betrekking tot de oudedagsvoorziening van zzp'ers zijn er een paar stapjes vooruit gezet. De vitaliteitsregeling, de opvolger van de levensloopregeling, wordt toegankelijk voor zzp'ers. Ook is het nu voor zzp'ers mogelijk om tien jaar in het pensioenfonds van hun oude werkgever blijven, in plaats van drie, met fiscale aftrek. Daarentegen is de maximale aftrek van de fiscale oudedagsreserve (FOR) verlaagd naar 9.382 euro. 

Koopkracht
Ook dit jaar is het opvallend dat de koopkrachteffecten niet zijn doorgerekend voor zelfstandigen zonder personeel. Koopkrachtplaatjes worden nog steeds geënt op werkgevers en werknemers. Esther Raats-Coster: "Een op de tien werkenden is nu zzp'er. Er is nog zendingswerk te doen, voordat de zzp'er op het netvlies staat van ieder ministerie."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.