Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Gebruik open data biedt forse groeikans voor MKB

16 september 2011 - Voor het mkb biedt het gebruik van open data de mogelijkheid dat nieuwe markten worden geopend en daarmee groeikansen ontstaan. Uit diverse studies blijkt dat de markt voor open data in de gehele Europese Unie een potentiële waarde van 27 miljard euro heeft.

Bij data kan gedacht worden aan bijvoorbeeld verleende vergunningen, kadastrale gegevens, oude Polygoon-journalen of verkeersgegevens. Data die u vrij mag (her)gebruiken en verspreiden. Vaak zijn dergelijke data nu nog niet publiekelijk toegankelijk vanwege praktische, politieke of commerciële redenen. Door deze data beschikbaar te stellen, kan de mkb-sector eenvoudig en flexibel informatie uit verschillende bronnen combineren tot nieuwe innovatieve diensten. 

Nederland Open Data
Het nieuwe samenwerkingsverband Nederland Open Data heeft als doel het creatieve mkb te stimuleren bij de ontwikkeling van diensten gebaseerd op Open Data. Open Data bestaat uit gegevens die beschikbaar zijn bij overheden en bedrijven en gebruikt mogen worden voor de ontwikkeling van diensten. Om er voor te zorgen dat het voor het creatieve MKB duidelijk is welke Open Data beschikbaar zijn, zal een zogenaamde Data Services Catalogus worden ontwikkeld. 

Drie pilots
Naast de Data Services Catalogus ontwikkelt het consortium drie pilots. Deze pilots zijn gericht op de ontwikkeling van nieuwe diensten voor gemeenten, een showcase voor online contentdistributie en een applicatie op het gebied van mobiliteit en openbaar vervoer. De pilots dienen als input voor de verdere ontwikkeling van een Open Data services platform. De pilots worden uitgevoerd in de periode tot 1 januari 2013 waarbij regelmatig (tussentijdse) resultaten worden getoond. 

Initiatiefondersteuners
Het initiatief wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en is ontstaan vanuit het 'Service Innovation and ICT' (SII) programma'. Het initiatief zal zorgen voor meer open innovatie, een meer open overheid, nieuwe business modellen en co-creatie vanuit het mkb.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.