Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Veel meer dochterbedrijven in Duitsland dan verwacht

11 augustus 2011 - Nederlandse bedrijven onderhouden in Duitsland veel meer vestigingen dan tot nu toe bekend. Nederlandse investeerders zijn goed voor 8.722 dochterondernemingen bij onze oosterburen. Tot nu toe waren maar 1.800 Nederlandse ‘dochters’ in Duitsland bekend.

Omgekeerd zijn er bijna 3.400 Duitse bedrijven in Nederland gevestigd, vooral in Amsterdam en Rotterdam.  Dit meldt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) op basis van een nieuw onderzoek. Nederlandse dochterbedrijven in Duitsland zijn vooral actief op het gebied van dienstverlening (2.216), handelsbemiddeling en groothandel (1.518), vastgoed (774) en detailhandel (445).

Accurater beeld
"Voor het eerst hebben wij niet alleen naar bedrijven gekeken die een Nederlandse concernmoeder hebben, maar ook naar ondernemingen waaraan een Nederlands persoon of bedrijf een meerderheidsaandeel houdt," zegt Axel Gerberding, directeur van de DNHK. "Hierdoor hebben we nu een veel accurater beeld van de realiteit in het Nederlands-Duitse zakenleven." Hiernaast heeft de Handelskamer nog eens 1.200 bedrijven geïdentificeerd waaraan Nederlandse ondernemingen aandelen houden zonder dat de omvang van het aandeel bekend is. 

Populaire regio's
"De resultaten laten zien dat er praktisch geen sector of regio in het Duitse bedrijfsleven is waar Nederlanders niet op een of andere manier een belangrijke rol spelen," aldus Gerberding. De meest geliefde regio voor Nederlandse investeerders is Noordrijn-Westfalen (NRW). Alleen al in NRW zijn volgens de DNHK bijna 3.750 Nederlandse dochterbedrijven gevestigd. Achter Noordrijn-Westfalen volgen met enige afstand Nedersaksen (946), Hessen (940) en Beieren met 686 vestigingen. Een stuk minder populair is het Saarland aan de grens met Frankrijk, dat met 33 Nederlandse vestigingen op de laatste plaats staat.
De meest geliefde Duitse stad voor Nederlandse ondernemers is Düsseldorf, de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen. Alleen al in Düsseldorf zijn 483 Nederlandse dochterbedrijven actief. Andere gewilde locaties zijn vooral Berlijn (464), Frankfurt (459), Hamburg (353) en München (219). Ook kleinere steden dichtbij de grens zoals Kleef (213) en Gronau (165) scoren goed.

Omgekeerde belangen
Omgekeerd heeft de Handelskamer ook de Duitse investeringen in Nederland onderzocht. Ook daar heeft de DNHK door de nieuwe methode aanzienlijk meer bedrijven kunnen identificeren. In totaal zijn er in Nederland bijna 3.400 Duitse dochterbedrijven actief. Koplopers zijn de provincies Zuid-Holland (693), Noord-Brabant (630) en Noord-Holland (608). Een stuk lager scoren daarentegen Drenthe (80), Friesland (36), Zeeland (35) en Flevoland (13).
Duitse bedrijven houden vooral van de twee grootste Nederlandse steden. Amsterdam heeft verreweg de meeste dochterbedrijven, namelijk 197. Rotterdam is tweede met 156 bedrijven. Het lijstje gaat verder met ’s-Hertogenbosch (94), Amersfoort en Eindhoven (beide 68), Breda en Arnhem (beide 65), Utrecht (61), Venlo (54) en Den Haag (53).
De bedrijven met Duitse wortels zijn in Nederland vooral actief op het gebied van handelsbemiddeling en groothandel (579), dienstverlening (447), financiële dienstverlening (350), machinebouw (271) transport en logistiek (170).

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Vliegvelddusseldorf....

10-05-2016 18:34  |  

Rondom vliegveld dusseldorf, dusseldorf airport, ook steeds meer!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.