Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

12 juli 2011 - Zelfstandig Professionals werken regelmatig onder de kostprijs blijkt uit onderzoek. Met name de vele tussenpartijen zorgen ervoor dat de tarieven van zzp’ers onder druk zijn komen te staan. Dat meldt HeadFirst Select.

Eind 2010 maakte de SER zich al zorgen om de zzp’ers en stelde in een advies aan hen dat zij meer bewust moeten zijn van het belang van een eerlijke tariefopbouw, waarbij rekening wordt gehouden met de kosten voor verzekeringen en het pensioen. Naar aanleiding van dit advies wil ook het kabinet dat zzp’ers hun focus leggen op onder meer hun pensioenopbouw. Ron Dijkstra, zzp’er, reageert hierop: "Aandacht voor je pensioen is alleen mogelijk wanneer je voldoende verdient om maandelijks een bedrag apart te kunnen zetten." Dit is echter een probleem omdat er teveel tussenpartijen zijn. Daarnaast verdwijnen veel opdrachten naar Azië waar de tarieven veel lager liggen. Hierdoor zijn de tarieven van de zzp’ers in Nederland te vaak onder de maat. 

Twee à drie tussenpartijen
 
"Met twee en soms zelfs drie tussenpartijen blijft er een hoop aan de strijkstok hangen," aldus Dijkstra. In de goede jaren was dat niet erg, maar sinds 2009, het begin van de crisis, is dit een probleem geworden. Dijkstra moet zijn spaargeld van voor de crisis aanspreken, omdat hij nu voor een lager tarief werkt. ‘De tarieven liggen al zo’n 25 procent lager dan drie jaar geleden. Dat scheelt snel zo’n 1.000 euro per maand. De tussenhandel vraagt al gauw zo’n tien procent van je uurtarief terwijl ze alleen maar facturen doorsturen en ondertussen dik aan je verdienen."

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Jaap Schuddeboom

18-07-2011 10:49  |  

marc

22-07-2011 19:54  |  

Uiteraard ben ik het eens met de vorige ' spreker' , praktijk wijst dus echter uit dat het zo niet werkt en tussenpartijen wel degelijk vaste percentages van het uurtarief rekenen. Alleen de wet kan hier iets aan wijzigen, aangezien de markt zich anders niet laat dicteren. Hoe rechtsgeldig is het dat igv een verlenging van een contract van een ZZP' er,...de tussenpartij zonder toegevoegde waarde blijft vangen ? Maw de ZZP' er in een wurgconstructie zit en daar om meerdere redenen niet uitkan, niet alleen vanwege hetgeld maar ook vanuit professionaliteit om zijn/haar opdrachtgever niet teleur te stellen ?

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.