Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Politiek geweld belangrijker risico voor bedrijfsleven

14 juni 2011 - De ‘Arabische lente’-revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, dreigende coups en rebellie in Afrika en civiele onrust en arbeidsgeschillen in Europese landen zoals Griekenland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië maken dat het internationale bedrijfsleven steeds meer hinder ondervindt van politiek geweld, stakingen, rellen en (burger)oorlogen.

Ook terrorisme blijft een serieuze bedreiging voor de productiviteit, de winstgevendheid en de bedrijfscontinuïteit van het wereldwijde bedrijfsleven. Dit blijkt uit de Terrorism & Political Violence Map, een analyse van meer dan 200 landen die jaarlijks wordt gepresenteerd door Aon

Zestien landen met zeer hoog risico
Het risico op politiek geweld en terrorisme is het grootst in zestien landen, te weten Afghanistan, Tsjaad, Ivoorkust, Congo, Egypte, Irak, Libanon, Libië, Nigeria, Pakistan, de Palestijnse gebieden, Somalië, Soedan, Syrië, Jemen en Zimbabwe. Deze landen krijgen de categorie ‘zeer hoog risico’ (categorie vijf op een schaal van een tot vijf) op de kaart van Aon. In 39 landen is er sprake van een ‘hoog risico’ (categorie vier), waaronder Colombia, Griekenland, Israël, Kenia, Mexico en Thailand. 

Directe en indirecte gevolgen
Het politieke geweld in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika is van grote invloed op de kaart van dit jaar. De revoluties in deze regio’s gaan gepaard met grote maatschappelijke onrust. Ook de kans op een staatsgreep en op rebellie in Afrika vormt een politiek geweldsrisico. "Met name de politieke onrust is wijder verbreid ten opzichte van voorgaande jaren," concludeert Marc van Nuland, directielid van Aon Risk Solutions. "Internationaal opererende bedrijven ontkomen haast niet meer aan deze risico’s. Is het niet direct, dan is het wel indirect doordat leveranciers in problemen komen of logistieke problemen de kop opsteken omdat door gebieden moet worden gereisd waar politiek geweld plaatsvindt." 

Onveilige situaties
Het afgelopen jaar heeft Aon Nederland veel internationaal opererende Nederlandse bedrijven ondersteund die direct de gevolgen ondervonden van de politieke onrust in Noord-Afrika. Zo hebben diverse Nederlandse bouw- en engineering bedrijven medewerkers geëvacueerd uit Libië. Nederlandse scheepvaart- en transportbedrijven ondervinden nog steeds hinder van kapingen en diefstal in de golf van Aden, wat gerelateerd is aan de onveilige situatie in Somalië en Jemen. 

Terreurdreiging blijft

Terroristische groeperingen en netwerken blijven onverminderd actief in de wereld. De dreiging van terroristische aanslagen blijft substantieel voor de meeste Westerse landen en grootmachten. Bovendien blijft het terrorisme conflictzones als Irak, Afghanistan, Pakistan, Somalië en delen van Nigeria en de Sahel-regio aantasten. De bomaanslag begin dit jaar in de aankomsthal van de internationale luchthaven Domodedovo in Moskou en de pogingen van Al-Qaeda om vrachtvliegtuigen op het Arabisch schiereiland op te blazen vorig jaar oktober, zijn enkele voorbeelden van deze dreiging. 

Risico’s meer divers

"De kaart van 2011 maakt bedrijven ervan bewust dat risico’s voor de bedrijfscontinuïteit ook voortkomen uit politiek geweld, zoals de opstanden in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika laten zien," zegt Erwin Muller, directeur COT Instituut voor Veiligheids en Crisismanagement (een onderdeel van Aon). "De combinatie van politiek geweld en terrorisme maakt het aantal ingrijpende risico’s voor bedrijven breder en meer divers van aard. De risico’s zijn niet meer los van elkaar te zien, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn om tot een geïntegreerd risico- en crisismanagementbeleid te komen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.