Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 mei 2011
 

Bouwsubsidies hebben uiteindelijk geen effect

 
 

Woningbouwsubsidies aan gemeenten leveren nauwelijks extra woningen op. De regelingen stimuleren de bouw wel, maar alleen zolang de maatregel van kracht is. Stopt de subsidie, dan zakt de productie als een plumpudding in elkaar, zo ontdekte de Telegraaf.

In crisisjaar 2009 werd in de bouwproductie nog een opvallende plus gerealiseerd van vijf procent. Deze groei werd vooral gerealiseerd in gemeenten die aanspraak konden maken op de regeling Besluit Locatiegebonden Subsidie (BLS), waarin tevens woningbouwafspraken waren gemaakt met twintig stedelijke regio’s om in totaal 360.000 woningen te bouwen. Hiermee was een subsidie van circa 600 miljoen euro gemoeid. 

Effect

De subsidieregeling, die eind 2009 afliep, had inderdaad effect: er werden in dat jaar in de subsidieregio’s bijna tien procent meer nieuwbouwwoningen gerealiseerd. In de rest van Nederland daalde het aantal nieuwbouwwoningen juist met 6,7 procent. Uit de cijfers van 2010 (toen de regeling weer stopgezet was) blijkt echter dat de woningbouw in de subsidieregio’s juist een extra grote krimp liet zien ten opzichte van de rest van Nederland. Hiermee was het effect van de subsidies meteen teniet gedaan. 

Weinig animo

Voor 2011 verwacht ING Economisch Bureau een zeer beperkte toename tot 60.000 gereedgemelde woningen en in 2012 62.000. Een rentestijging en aangescherpte regels voor het verkrijgen van een hypotheek maken het potentiële kopers lastig. Bovendien is er weinig interesse voor nieuwbouwwoningen nu er zoveel bestaande woningen te koop staan. Deze laatsten zijn vaak per direct beschikbaar, terwijl er bij een nieuwe woning vaak minimaal een jaar zit tussen aankoop en sleuteloverdracht. Ook zien consumenten bij een bestaande woning direct wat ze kopen en hoeven ze niet te beslissen op basis van tekeningen en plattegronden.


Bron: De Telegraaf
 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 186.61 -0.43 %
Stijgers Dalers
Nedap 41.27  5.1 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Altice 8.1  -12.1 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Air france - 10.98  -4 %
Meer beurs