Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Meer ondernemers in geldnood ondanks economische meewind

27 april 2018 - Hoewel de economie groeit, is het aantal zelfstandige ondernemers met geldproblemen in het eerste kwartaal van 2018 toegenomen. Een kwartaal eerder steeg het aantal zelfstandige ondernemers dat een beroep deed op bijstandsverlening al met vijftien procent.

Die stijging zet in het eerste kwartaal van dit jaar door met ruim drie procent. Daarmee is een duidelijke trendbreuk zichtbaar: sinds 2013 daalde het aantal ondernemers met geldproblemen geleidelijk.
Dat blijkt uit de IMK-index van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Het IMK publiceert de index sinds 2011 ieder kwartaal en baseert zich daarbij op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz) in de vorm van krediet en/of een uitkering bij circa 300 gemeenten in Nederland. Het IMK beoordeelt in opdracht van die gemeenten of de ondernemingen in de kern wel levensvatbare bedrijven zijn. De index geeft een goed beeld van het aantal ondernemers dat in zwaar weer verkeert en geldt als indicator voor het aantal faillissementen. Het IMK verwacht dan ook komend half jaar meer faillissementen.
 
Bouw en detailhandel doen het goed, horeca onder druk
De verklaring voor de trendbreuk ligt in de grote verschillen tussen sectoren. In de bouw gaat het structureel beter en ook de detailhandel kent minder uitvallers. "Met name in branches waar sprake is van marktverzadiging, vallen klappen," constateert Han Dieperink, directeur van het IMK. "Van rijscholen en taxidiensten tot personal trainers en horecaondernemers. Als er veel nieuwe partijen hun intrede doen, dan vallen de ondernemers die zich minder goed voorbereiden als eerste om, ondanks economische groei."
 
Verborgen leed
Veel ondernemers schamen zich om hulp te vragen bij de gemeente, zeker gezien de economische meewind, constateert Dieperink. "Ondernemers die bij ons aankloppen, hebben zichzelf vaak al jaren verwaarloosd terwijl ze knokten voor het voortbestaan van hun onderneming. Ook in goede tijden kan een bedrijf het zwaar hebben, bijvoorbeeld als gevolg van marktontwikkelingen."
 
Tips voor ondernemers in zwaar weer
Voor ondernemers die het zwaar hebben, heeft Dieperink drie tips:
 
1. Zoek tijdig hulp
Geldnood is te vergelijken met onkruid: als u het tijdig aanpakt, is het vaak eenvoudig op te lossen. Maar doet u niets, dan woekert het alsmaar verder.
 
2. Wees eerlijk

Als de bank of een leverancier wel signaleert dat er iets aan de hand is, maar niet het volledige plaatje krijgt, wekt dat argwaan. Als u het financiële plaatje goed inzichtelijk maakt, het initiatief neemt en uw visie op de oplossingsrichting geeft, zullen medewerkers, leveranciers en ook de bank zich in het algemeen vriendelijker opstellen.
 
3. Zorg goed voor uzelf
Is uw basis op orde? Besteedt u tijd aan de verkeerde dingen? Wat is de laatste keer dat u een training hebt gevolgd? Wie vraagt u advies als u ’s nachts wakker ligt? Investeer regelmatig in uw ondernemerscompetenties, in uw netwerk en in inzicht.
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

peter zzp-boekhouder

27-04-2018 06:29  |  

Het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, meldde een halfjaar geleden ook al zulke bevindingen.

Natuurlijk zitten de zzp' ers die in de bouw werken niet meer thuis, ze kunnen zelfs 6-7 dagen per week aan de slag. Maar andere zzp' ers hebben het soms moeilijker.

Het zijn de zzp' ers die nu moeten gaan ondernemen -reclame maken, netwerken, social media inzetten- om aan klandizie te komen. De toegenomen concurrentie zet ze en de prijzen onder druk.

Het is leuk dat de politie allemaal positive vibes de ether inslingert en mensen weer kopen en kopen, maar er is ook een andere kant van de medaille, die wellicht wel net zo veel aandacht verdient.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.