Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Helft ZZP’ers doet BTW-aangifte nog geheel handmatig

18 april 2018 - Bijna de helft van de ZZP’ers doet hun BTW-aangifte nog steeds geheel met de hand. 48,4 procent van de ZZP’ers doet de aangifte geheel handmatig of met hulp van Excel. Dat blijkt uit onderzoek van Appwatching onder 95 ZZP’ers.

Nog geen derde van de ZZP’ers gebruikt een boekhoudprogramma om BTW-aangifte te doen (32,6 procent). Een zesde (15,8 procent) besteedt het doen van de BTW-aangifte uit aan een boekhouder of accountant, komt in de cijfers naar voren.  

25 minuten tijdwinst
Verder blijkt uit het onderzoek dat de ZZP’er ruim 28 minuten over de BTW-aangifte doet. ZZP’ers die geheel handmatig hun BTW aangeven, doen er het langst over: ruim 38 minuten. De groep ZZP’ers die met behulp van een boekhoudprogramma met een elektronische BTW-aangiftefunctie de BTW-aangifte doet, is veel sneller klaar. Zij doen binnen dertien minuten aangifte, een verschil van meer dan 25 minuten.  

Uitbesteden kost alsnog tijd
Zelfs de groep ZZP’ers die het doen van de BTW-aangifte uitbesteedt, is gemiddeld alsnog 32 minuten kwijt. "We hebben niet gevraagd waaraan ze deze tijd spenderen, maar ik vermoed dat dit komt omdat ze nog bonnetjes en facturen moeten verzamelen om door te sturen naar de boekhouder," legt Steven Houkes, hoofdonderzoeker van Appwatching, uit.
 

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

peter zzp-boekhouder

18-04-2018 13:34  |  

Met de hand en met een goed excel sheet kan je uitstekend de BTW berekenen. Het is niet de snelste methode, dat wel. Aan het einde van het jaar dienen de zzp' ers de balans - en winst en verliesrekening op te maken en daar dienen ook de kosten excl. BTW te worden gesplitst. Het is dus handig om met de BTW-aangifte ook al de kosten exc. BTW in verschillende kolommen- kostensoorten- onder te verdelen. Dat scheelt een hoop werk aan het einde van het boekjaar. En mocht je voor de balans en de aangifte Inkomstenbelasting toch een zzp-boekhouder nodig hebben, dan zal hij dat werk moeten doen.

Jan ZZP Boekhouder

23-04-2018 09:06  |  

Zoals Peter zegt is het handig om alvast je facturen te hebben geboekt voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Met de hand berekenen is dus ook weinig zinvol. Overigens is een onderzoek onder 95 ZZP'ers wel een beperkt aantal.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.