Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Een leaseauto of zakelijk rijden in een privéauto?

12 april 2018 - Veel ondernemers zijn afhankelijk van een auto om bijvoorbeeld klanten of zakelijke partners te bezoeken. Vaak wordt gekozen voor een leaseauto waarvoor een vast maandbedrag wordt betaald. Voordelen zijn dat u als ondernemer zich geen zorgen te maken over aanschaf, onderhoud, reparaties en vervangend vervoer.

Hoewel een auto leasen dus veel voordelen heeft, is het in sommige gevallen gunstiger om zakelijke kilometers te rijden met een privéauto. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoeveel kilometers er zakelijk gereden worden, het aantal privékilometers en de investeringsruimte. Het is altijd verstandig om de situatie goed in kaart te brengen, aangezien het verschil in kosten tussen een leaseauto of een privéauto soms wel honderden euro’s per jaar kan schelen. Maarten Lagerweij van Wijkopenautos.nl geeft meer informatie over de voor- en nadelen van beide opties.

De voordelen van zakelijk rijden met privéauto
Eén van de nadelen van een leaseauto is dat de bijtelling voor privékilometers behoorlijk hoog kan oplopen. Lagerweij: "Met een leaseauto mag slechts maximaal 500 kilometer per jaar privé gereden worden zonder bijtelling. Wanneer u een privéauto bezit, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over bijtelling. Voor zakelijke kilometers mag een kilometervergoeding van negentien eurocent per kilometer gerekend worden die aftrekbaar is voor de belasting. Daarnaast kan ook een deel van het onderhoud en reparaties teruggevraagd worden." Bijkomend voordeel volgens Lagerweij: "Een ander voordeel van het rijden in een privéauto die op uw naam staat, is dat u schadevrije jaren bij uw autoverzekeraar opbouwt."

De nadelen van het overstappen van een leaseauto naar een privéauto
Lagerweij licht dit laatste punt nog wat verder toe: "Vaak bouwt u geen schadevrije jaren op tijdens de leaseperiode van een leaseauto. Het gevolg is dat u een relatief hoge premie betaalt voor de autoverzekering. Het overstappen van leasen naar het rijden in een privéauto kan dus betekenen dat u maandelijkse kosten in de eerste periode hoger zijn."
Andere nadelen volgens Lagerweij? "Zakelijk rijden in een privéauto betekent wel dat er een uitgebreide kilometerregistratie dient te worden bijgehouden. Daarnaast kunt u ook te maken krijgen met onvoorziene kosten voor reparatie en onderhoud. Deze kunt u slechts voor een deel aftrekken wanneer u zakelijk rijdt met een privéauto. Wanneer u met een relatief oude auto rijdt en ruimte hebt om te investeren, zou het een idee kunnen zijn de auto te verkopen." Om te ontdekken of het interessant is om overstappen raadt hij aan een calculatie van zakelijke en privékilometers en de bijbehorende kosten voor zowel een leaseauto als privéauto te maken.

Wanneer is zakelijk rijden in een privéauto de beste optie?
De keuze om een leaseauto de deur uit te doen en zakelijk te gaan rijden in een privéauto, hangt volgens Lagerweij van verschillende factoren af. "Als u relatief weinig zakelijke kilometers rijdt en uw auto veel gebruikt voor privédoeleinden, dan kan een privéauto voordeliger zijn dan een leaseauto met bijtelling. U kunt extra besparen wanneer u overstapt van een leaseauto van een hoge klasse naar een privéauto van een lagere klasse. Hecht u meer waarde aan zo voordelig mogelijk rijden dan aan het gemak van een vast en transparant maandbedrag? Dan loont het de moeite om een registratie bij te houden van uw zakelijke kilometers met uw privéauto. Laat u ten slotte wel goed informeren over de hoogte van de premie van de autoverzekering als u gedurende lange tijd in een leaseauto hebt gereden en weinig tot geen schadevrije jaren op uw naam hebt staan."
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

peter zzp-boekhouder

18-04-2018 13:53  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.