Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 april 2018
 

Mkb-bedrijven niet bestand tegen digitale kraak

 
 

Hacker loopt zo om beveiliging heen

Meer dan zes van de tien mkb-bedrijven in Nederland hebben de digitale huishouding niet op orde. Dat blijkt uit een steekproef van CyberBorg.

"Bij de digitale beveiliging van veel mkb-bedrijven lijkt het alsof ze een Ferrari met een hangslot tegen diefstal proberen te beschermen. Zij zijn kansloos als een serieuze hacker aan de deur klopt," aldus digitale veiligheidsexpert Remco Verhoef van CyberBorg.

Cyberaanval
Eén op de vijf mkb - bedrijven in Nederland heeft te maken gehad met een cyberaanval, blijkt uit een recent onderzoek van de Haagse Hogeschool. Omdat tweederde van de bedrijven aangeeft dat ICT een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering vormt, behoort cybercriminaliteit tot de grootste bedrijfsrisico’s van veel mkb-bedrijven in deze tijd. Nu laten mkb-bedrijven adequate beveiliging vaak achterwege, omdat dienstverlening te duur is of er onvoldoende kennis bestaat. Voorlichting, het testen van ict-systemen en betaalbare beveiligingsoplossingen staan daarom hoog op het verlanglijstje van het Nederlandse mkb, zo melden de Haagse onderzoekers.
 
Inbrekers zoeken minste weerstand
 Volgens Verhoef is de tijd voorbij dat alleen overheden, banken en grote bedrijven nadenken over hun digitale beveiliging. "Inbrekers zoeken altijd naar de plekken met de ‘minste weerstand’. Vooral de race tegen de klok die zo typerend is voor de strijd tussen beveiligers en bedreigers maakt kleinere bedrijven extra kwetsbaar. Zij denken vaak dat het voldoende is om zich te abonneren op een antivirusprogramma. Maar die zijn kansloos bij een serieuze aanval." In de steekproef keek CyberBorg naar de digitale omgeving van 100 representatieve bedrijven in het mkb. Daarbij werden verschillende onderdelen op hun veiligheid getest. Vooral de afgesloten delen van de website, bijvoorbeeld een portaal voor klanten, bevatten vaak beveiliging waar een hacker in enkele minuten om heen kan lopen.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
BHJ Mooibroek  |   | 
4-04-2018
 | 
11:29 uur
Voorkomen is beter dan genezen, is ons devies. Het hoeft niet duur te zijn om de kwetsbaarheden van het systeem te testen. Zeker met de aankomende AVG wetgeving raden we aan uw systemen (website en server) eens onder de loep te nemen.

Barry Mooibroek

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken