Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Utrecht uitgeroepen tot beste zzp-gemeente van Nederland

26 maart 2018 - De Nederlandse zzp'er geeft zijn gemeente gemiddeld een 6,7. Van de vier grootste steden blijkt de zzp'er in Utrecht het meest tevreden: de Domstad wordt gemiddeld met een 7,4 beoordeeld.

Rotterdam scoort met een gemiddelde van een 6,6 het slechtst van de G4: Nederlands vier grootste steden. "Zelfstandigen zijn belangrijk voor de lokale economie en de sociale cohesie in wijken en buurten. Het stimuleren van kleinschalig ondernemer-schap moet in de komende formatieperiode op de politieke agenda van gemeentepartijen", verklaart Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met ZZP Nederland onder 2.220 ondervraagden.

Gemeentelijke diensten
De zzp'er is veelal niet op de hoogte van de diensten die een gemeente hen te bieden heeft. Slechts iets meer dan een derde (34,2 procent) is bekend met het feit dat je bij de start van je bedrijf bij je gemeente terechtkunt. Rotterdam volgt daarbij het landelijk gemiddelde. Amsterdam doet dit veel beter: maar liefst 64,9 procent van de zzp'ers in de hoofdstad weet dat ze voor hulp bij de start van hun bedrijf bij de gemeente kunnen aankloppen. 

Mening zzp'er van belang bij gemeenteraadsverkiezingen
De mening van de zzp'er is van groot belang, met name met het oog op de naderen-de gemeenteraadsverkiezingen. De groeiende groep zzp'ers is namelijk verantwoor-delijk voor 15,7 zetels in de Tweede Kamer. De partijen doen er dan ook verstandig aan om goed te luisteren naar de mening van deze groep zelfstandig ondernemers.

Kleinere gemeentes
Naast de vier grootste steden in Nederland bestaan er grote verschillen in de beoordeling van kleinere gemeentes. Zo doen Delft en Nijmegen het, met beide een gemiddeld cijfer van 5,6, gemiddeld een stuk minder goed dan het landelijke 6,7. Wat betreft deze kleinere gemeentes, zijn zzp'ers in Veenendaal (8,0) en Eindhoven (7,8) het meest tevreden over hun gemeente.

Informatievoorziening vanuit gemeente kan beter
Er valt nog veel winst te halen voor gemeentes wat betreft de informatievoorziening van de inwoners. Vooral op het gebied van de mogelijkheid tot borgstelling is een groot percentage zzp'ers niet op de hoogte. Van de vier grootste steden is alleen in Utrecht een redelijk deel van de de zzp'ers hiervan op de hoogte (31 procent). De gemeente Rotterdam informeert de inwoners het minst goed: slechts negen procent is op de hoogte van deze mogelijkheid.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.