Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
21 maart 2018
 

Nederland derde op wereldranglijst digitalisering

 
 

Na twee grootmachten als de VS en Duitsland staat Nederland derde op de onlangs verschenen Euler Hermes Digitalization Index (EDI). Ons land verdrong Zwitserland naar de vierde plaats. In totaal zijn 116 landen onderzocht.

De EDI meet niet de feitelijke digitale activiteit per land, maar de omstandigheden, voorzieningen en deskundigheid die landen bieden om digitale bedrijven te laten gedijen. Volgens het onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes steekt de VS met kop en schouders boven de rest uit. Bedrijven als Apple, Google, Facebook en Amazon zijn hiervan het levende bewijs.
De VS profiteert bij de digitalisering van de grote marktomvang, het sterke kennis-ecosysteem en de gunstige zakelijke omgeving. Duitsland en Nederland volgen op afstand. Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland: "Duitsland scoort vooral hoog door hun innovatievermogen. Nederland heeft een sterke digitale infrastructuur en geavanceerde connectiviteit. Verder hebben beide landen sterke handels- en kennisnetwerken."
 
Platformeconomie
Geeroms wijst op het toenemend belang van digitalisering binnen de economie. "Het creëert waarde (data, nieuwe diensten), het verandert ons koopgedrag (online winkelen) en de manier waarop we produceren (automatisering). Ook heeft het invloed op de manier waarop we met elkaar omgaan (sociale netwerken)." Volgens Geeroms vertegenwoordigt de digitale ‘platformeconomie’ nu al bijna een derde van de totale wereldwijde waardecreatie.
 Geeroms is positief over de aandacht van het nieuwe kabinet voor digitalisering. "Staatssecretaris Mona Keijzer erkent technologie als belangrijkste motor van onze economische welvaart. Ze pleitte voor grootschalige investeringen in de infrastructuur en geschikte arbeidskrachten. De Nederlandse industrie heeft aangegeven dat er digitaal leiderschap nodig is en een nationale digitaliseringsstrategie. Hopelijk neemt de overheid hierbij het voortouw. Juist nu de economie goed draait moeten we de kansen van digitalisering stevig verankeren."
 
e-Commerce is booming
Uit het onderzoeksrapport van de Euler Hermes Digitalization Index blijkt dat de e-commerce voor de detailhandel in de VS is gestegen met 16 procent in 2017, vergeleken met 4,4 procent voor de traditionele detailhandel. In China steeg de online retail met 32 procent in vergelijking met tien procent voor de traditionele detailhandelsverkopen in 2017.
Geeroms: "Zo hard gaat het dus. Niet alleen in de retail, net zo goed in de zorg, de agri-sector, overal. Investeringen in digitalisering zijn belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is het ontwikkelen en versterken van de gewenste leiderschapsvaardigheden. In de bestuurskamer van bedrijven en organisaties moet voldoende kennis van de interneteconomie aanwezig zijn om ingrijpende veranderingen door te voeren. Digitalisering vraagt om compleet nieuwe vaardigheden en manieren van werken. De cultuur van bedrijven moet op de schop."
 
Concurrentie
Met zestien landen in de top 30 scoort West-Europa goed op de digitaliseringsindex van Euler Hermes. "De regio staat prima opgelijnd voor de verdere ontwikkeling van het digitale tijdperk. Vanuit Brussel moet dit vooral verder worden versterkt. Want de veranderingen gaan snel, ook in andere regio’s. Kijk bijvoorbeeld naar Asia Pacific. Op onze index scoren ook Japan (zevende), Singapore (achtste), Hong Kong (negende), Zuid-Korea (tiende) en China (zeventiende) hoge ogen."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken