Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Tips om als ZZP'er een pensioen op te bouwen

8 maart 2018 - Het leven van een ZZP’er ziet er op vele fronten anders uit dan dat van iemand die in loondienst werkt. U hebt meer vrijheid als het gaat om het bepalen van uw werkuren, en kunt zelf uw tarieven bepalen. Nog iets dat anders is, is het pensioen.

Nu denkt u misschien: "Maar een pensioen opbouwen als ZZP’er, dat kan toch helemaal niet?". Over de mogelijkheden om als ZZP’er pensioen op te bouwen bestaan nog veel onduidelijkheden en misopvattingen. Suzanne Maas van Pensioenvergelijken.net geeft meer info over de verschillende mogelijkheden tot opbouw en enkele handige tips.
 
De eerste pensioenpijler: ook voor ZZP’ers
Volgens Maas is het een misopvatting dat ZZP’ers helemaal geen inkomen meer hebben zodra ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben behaald. "Iedere werkende in Nederland draagt gedurende zijn of haar arbeidsjaren een gedeelte van het inkomen af aan AOW-premie, ook ZZP’ers. Ieder arbeidsjaar wordt daarmee twee procent aan AOW-pensioen opgebouwd zodat na 50 jaar volledig AOW-recht is opgebouwd. Deze eerste zogenaamde pensioenpijler betreft dus een wettelijk pensioen vanuit de overheid voor iedereen. Hierin hebt u als ondernemer ook geen keuzemogelijkheden."
 
Als ZZP’er zorgen voor een aanvullend pensioen
Veel medewerkers in loondienst sparen bij hun werkgever verplicht via een pensioenfonds voor een aanvullend pensioen, de tweede pensioenpijler. Dit ligt bij ZZP’ers anders, zo legt Maas uit. "Zij kunnen voor een aanvullend pensioen sparen door middel van vrijwillige en individuele pensioenvoorzieningen. Een eerste optie is gebruik te maken van de Fiscale Oudedagsreserve, de FOR, waarbij in 2018 maximaal 9,44 procent van de winst tot een maximum van 8.775 euro belastingvrij gereserveerd mag worden als pensioenvoorziening."
Maas benoemt daarnaast nog een andere manier van pensioenopbouw, namelijk door middel van een lijfrente. Maas: "Inleg hiervoor is periodiek mogelijk, maar ook als eenmalige koopsom. Het bedrag wordt als lijfrente opzijgezet bij een verzekeraar, beleggingsinstelling of op een geblokkeerde bankrekening. Zodra u met pensioen gaat kunt u de lijfrente aankopen voor een periodieke uitkering per jaar of per maand."
 
Alternatief voor sparen: opbouw eigen vermogen
Tot slot legt Maas uit dat u als ZZP’er als alternatief voor sparen ook voor een aanvullend pensioen kunt zorgen door de opbouw van eigen vermogen. "Dit eigen vermogen omvat alles wat u aan bezittingen hebt op moment van pensioen gaan, zoals aandelen, een eigen huis dat geheel of gedeeltelijk hypotheekvrij is, investeringen of bijvoorbeeld munten. Informeer uzelf goed welke zaken waardevast zijn, of nog liever in waarde kunnen stijgen, zoals bijvoorbeeld grondstoffen."
Wacht niet te lang met het opbouwen van een aanvullend pensioen. Veel ondernemers werken tijdens hun arbeidsjaren veel meer uren dan mensen in loondienst, dus zorg op tijd dat u onbezorgd van uw pensioen kunt gaan genieten!
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.