Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 maart 2018
 

Kwart Nederlanders denkt dat Brexit goed is voor onze economie

 
 

Ruim één derde denkt dat veel Londense opdrachten naar Amsterdam komen

Een kwart van de Nederlanders is ervan overtuigd dat de Brexit de Nederlandse economie een boost geeft. Dat blijkt uit onderzoek van Tentoo onder 1428 Nederlanders. Misschien nog wel opmerkelijker is dat 34 procent van de respondenten verwacht dat Amsterdam de positie als Europese economische hoofdstad van Londen gaat overnemen.
 

De Brexit houdt de gemoederen bezig. En hoewel de politiek met de onderhandelingen stoeit, zijn de Nederlanders gematigd positief over de gevolgen voor de Nederlandse economie. "Ons onderzoek laat zien dat Nederlanders behoorlijk optimistisch zijn," analyseert Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. "Dat optimisme wordt ondersteund door de Europese Commissie. Die verwacht dat de Nederlandse economie in 2018 met 2,9 procent groeit. De Britse economie loopt met 1,4 procent groei beduidend achter. Dat de Nederlandse economie harder groeit dan de Britse impliceert dat Nederland nu al voordeel van de naderende Brexit ondervindt." In 2019 groeit de Britse economie naar schatting met slechts 1,1 procent. De Nederlandse economie groeit in hetzelfde jaar met maar liefst 2,5 procent. In de Eurozone wordt een stijging van 2,0 procent verwacht.
 
Londen versus Amsterdam
Ruim één derde van de Nederlanders verwacht dat de vele opdrachten die eerst in Londen terecht kwamen, nu in Amsterdam landen. Opmerkelijk is dat 40 procent van de hoogopgeleiden daar anders over denkt. Zij denken dat Amsterdam niet de juiste vervanger is voor de Londense markt. Den Ronden: "De lobby om opdrachten vanuit London naar Europese steden te krijgen is in volle gang. Ook andere steden dan Amsterdam willen uiteraard graag dat bedrijven en instellingen zich vanwege de Brexit in hun stad vestigen. Dit brengt immers economische voordelen met zich mee. Waarschijnlijk zijn hoogopgeleiden beter op de hoogte van de economische strijd tussen Europese steden. Daarnaast hebben ze denk ik ook meer oog voor de mogelijke negatieve gevolgen van de Brexit, zoals de complexe problematiek rondom werkvergunning waarover veel te doen is tijdens de onderhandelingen."
 
Amsterdam wint eerste slag: jongeren positief
Vooral jongeren, 41 procent, zijn overtuigd dat de Amsterdamse economie vanwege de Brexit nog meer groeipotentie heeft. Dat de Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA) naar Amsterdam komt, is in eerste instantie economisch aantrekkelijk. En dan gaat het het niet eens om de gevolgen voor farmaceutische industrie. Het betekent namelijk dat bijna 1.000 goedverdienende mensen zich in Amsterdam vestigen en daar hun geld kunnen uitgeven. Daarnaast levert de komst volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ongeveer 1500 indirecte banen op. "De indruk dat de Brexit goed is voor Amsterdam en Nederland wordt hierdoor inderdaad gewekt," aldus Den Ronden. "De komst van EMA biedt perspectief voor bestaande ondernemers om te groeien én het schept kansen voor nieuwe initiatieven. Het creëert werkgelegenheid en kansen voor vast en flexibel personeel. Bedrijven zullen gaan inspelen op de kansen die EMA biedt en een flexibele schil biedt daarin houvast. Als ondernemer kunt u zien of de prognose inderdaad zo goed is als verwacht of dat ubijvoorbeeld uwpersoneelsbestand dient op te schalen om alle kansen te benutten."
 
Onderhandelingen
Begin februari praatten de Brexit-onderhandelaars over een overgangsfase van bijna twee jaar voor Groot-Brittannië. De onderhandelingen zijn echter zonder concrete vooruitgang stilgelegd.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs