Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 februari 2018
 

Installatiebranche kan aardgasverbruik al vóór 2030 halveren

 
 

Woningen kunnen nu al massaal voorzien worden van hybride warmtepompen en zonnepanelen

Het aardgasverbruik in woningen kan nog vóór 2030 met 50 procent omlaag. Dat zegt voorzitter Doekle Terpstra van installateurskoepel UNETO-VNI. Volgens Terpstra is de installatiebranche in staat de bestaande woningvoorraad massaal te voorzien van hybride warmtepompen en zonnepanelen.

Als woningen straks grotendeels hun eigen, duurzame energie opwekken is de cv-ketel alleen nog nodig om piekbelasting op te vangen, zoals bij strenge vorst en op momenten dat er geen groene stroom beschikbaar is. UNETO-VNI is een van de deelnemers aan de besprekingen over een nieuw Klimaat- en Energieakkoord. Het kabinet gaf vrijdag het startschot voor die besprekingen. UNETO-VNI ondersteunt de voortvarende aanpak van Klimaatminister Wiebes, die al in de zomer tot een akkoord op hoofdlijnen wil komen.  Het gaat daarbij onder meer om afspraken over een grootschalige aanpak van verduurzaming, de beschikbaarheid van voldoende technici én slimme financieringsconstructies.

Tekort technisch personeel
Een van de onderwerpen die minister Wiebes op de agenda van het nieuwe Klimaatakkoord heeft gezet, is het tekort aan technisch personeel. UNETO-VNI vindt dat terecht, omdat de beschikbaarheid van voldoende technici het belangrijkste knelpunt is voor een versnelde energietransitie. Terpstra: "Tot 2020 hebben we al 20.000 technische vakmensen te weinig. Als we massaal duurzame energiesystemen gaan plaatsen, verwacht ik een tekort van minimaal 40.000 technici."

Verduurzamen eigen woning
Het verduurzamen van de eigen woning moet volgens UNETO-VNI aantrekkelijker worden. Dat kan door meer technologische innovaties en het invoeren van gebouw-gebonden financiering. De woningeigenaar betaalt dan op basis van een servicecontract een vast bedrag per maand voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Bij verkoop van de woning neemt de koper het servicecontract over. Terpstra: "Zo wordt een energiezuinig huis haalbaar voor álle Nederlanders."

Nog niet aardgasvrij
Terpstra vindt het niet verstandig om afscheid te nemen van de bestaande gasinfrastructuur. "Het is een utopie om te denken dat we de gehele gebouwde omgeving het komend decennium volledig aardgasvrij kunnen maken. Vooral in de bestaande bouw blijft aardgas nodig als transitiebrandstof. Bovendien kunnen we ons gasleidingnetwerk in de toekomst gebruiken voor het transport van duurzaam gas en waterstof."

Constructief aan de slag
UNETO-VNI is blij met de ambitieuze benadering van minister Wiebes. Terpstra: ‘De Nederlandse installatiebranche staat in de startblokken om samen met de overheid en alle betrokken partijen constructief aan de slag te gaan. Niet alleen in de gebouwde omgeving, maar óók in de industrie en de infrastructuur.’
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs