Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Mannelijke ZZP’ers in de zorg in tien jaar tijd verviervoudigd

15 februari 2018 - Mannen die in de zorgsector werken kiezen steeds vaker voor een carrière als ZZP’er. In tien jaar tijd is het aantal mannelijke ZZP’ers in de zorgsector met 290 procent toegenomen. Het aantal vrouwelijke ZZP’ers is in dezelfde periode met 65 procent toegenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen, die CBS data vanaf 2007 tot en met 2017 analyseerde.
 
Aandeel mannelijk ZZP’ers in de zorg in de lift
In de zorgsector werken meer vrouwen (ongeveer 80 procent) dan mannen (twintig procent). Mannen kiezen naar verhouding echter vaker voor ZZP-werk dan vrouwen.
Tussen 2007 en 2017 is het aantal mannelijke ZZP’ers in de zorgsector met 290 procent toegenomen. Het aantal vrouwelijke ZZP’ers is in dezelfde periode met 65 procent toegenomen.
 
Stijging aandeel van ZZP’ers met niet westerse migratieachtergrond
De afgelopen tien jaar is het aantal ZZP’ers met niet westerse migratieachtergrond met 268 procent toegenomen. Een opvallende stijging, als deze wordt afgezet tegen de stijging van het aantal ZZP’ers in de zorg met een westerse migratieachtergrond (85 procent) en zonder migratieachtergrond (57 procent).
Ongeacht de sterke stijging van ZZP’ers met een migratieachtergrond, bestaat het merendeel van de ZZP’ers in de zorg nog uit mensen zonder migratieachtergrond (82 procent).
 
ZZP’ers worden steeds jonger
In 2007 vielen de meeste ZZP’ers in de leeftijdcategorie 45 tot 65 jaar (65 procent). 32 procent van de ZZP’ers viel in de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar. Tegenwoordig valt 56 procent van de ZZP’ers in de leeftijdscateogire 45 tot 65 jaar en valt 37 procent in de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar.
Ook de groepen jongere ZZP’ers (onder de 25 jaar) en oudere ZZP’ers (boven de 65 jaar) zijn gestegen. In 2007 waren er circa 500 jongere ZZP’ers actief in de zorgsector en 1.100 ouderen. Tegenwoordig is de groep jongeren gestegen tot ongeveer 2600 en de groep ouderen tot 2900.
 
Werknemers in de zorg kiezen vaker voor deeltijd werk
De werkweek van werknemers in de zorg wordt steeds korter. Het aantal werknemers dat voltijd werkt is sinds 2007 met drie procent afgenomen. Het aantal werknemers dat twintig tot 35 uur per week werkt is daarentegen met veertien procent gestegen.
Ook het aantal werknemers dat minder dan twintig uur per week werkt is afgenomen. De groep werknemers die tussen de twaalf en twintig uur per week werkt is met 22 procent afgenomen. De groep werknemers die minder dan twaalf uur per week werkt is met negentien procent afgenomen.
 
Bekijk hier meer informatie over dit onderzoek, inclusief grafische weergaven.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.