Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Elektrisch rijden: wat zijn de zakelijke mogelijkheden?

8 februari 2018 - Is uw bedrijfswagen of die van een medewerker aan vervanging toe? Aangezien het meestal om een flinke investering gaat, is het goed als ondernemer naar de verschillende mogelijkheden en aanverwante kosten te kijken.

Waar veel ondernemers eerst nog hun twijfels hadden bij elektrisch rijden, is aan veel issues de afgelopen jaren hard gewerkt. Emiel Buteijn van Elektrischeauto.nl vertelt meer over zakelijk een elektrische auto rijden.
 
Geen bedenkingen meer nodig bij elektrisch rijden
Eerdere bedenkingen bij het elektrisch rijden van mensen hadden voornamelijk betrekking op de zogeheten ‘range anxiety’, de angst om onderweg stil komen te staan. Volgens Buteijn kan deze angst intussen ongegrond worden verklaard. "Meer en meer modellen die net geïntroduceerd zijn of nog gaan worden dit jaar hebben een actieradius van ruim 200 kilometer. Voor een gemiddelde afstand tussen huis en werk in Nederland van vijftien kilometer dus meer dan genoeg om haast een week heen en weer te kunnen." Daarnaast speelde volgens hem ook de angst mee niet tijdig een laadpaal te kunnen bereiken zodra het energiepeil te laag werd. "Ook hier hoeft u niet bang meer voor te zijn, met meer dan 1000 snellaadpunten en 30.000 publieke en semipublieke standaard laadpalen.
En komt u onderweg in de file te staan, iets dat met het steeds drukker wordende verkeer vaker voor kan komen? Gebruik uw kostbare tijd dan efficiënt en zoek bijvoorbeeld een laadstation op bij een wegrestaurant. Uw auto laadt op terwijl u via de veelal gratis wifi uw mail wegwerkt, nog wat offertes voor klanten uitwerkt en wat telefoontjes pleegt met uw medewerkers."
 
Een elektrische auto zakelijk aanschaffen
De afgelopen jaren heeft de overheid de aanschaf van een elektrische auto flink gestimuleerd. Een aantal regelingen zijn intussen wel versoberd of zelfs helemaal gestopt, maar voor ondernemers zijn er nog steeds veel fiscale voordelen. Gezien de toenemende populariteit van elektrische auto’s, zijn er volgens Buteijn ook steeds meer zakelijke mogelijkheden. "U kunt een elektrische auto zakelijk kopen, leasen of een vergoeding hiervoor rekenen. De aanschaf van een elektrische auto is zakelijk interessant omdat er ook in 2018 nog geen BPM wordt geheven en elektrische auto’s vrijgesteld zijn van de motorrijtuigenbelasting."
 
Een elektrische auto zakelijk leasen
Maar ook het leasen van een elektrische zakelijke auto is aantrekkelijk volgens Buteijn: "Normaliter ziet de overheid meer dan 500 privékilometers met een zakelijke auto als beloning. Hiervoor wordt dan een bedrag bij het inkomen opgeteld, de zogeheten bijtelling. Voor alle ‘normale’ en hybride voertuigen geldt dit jaar 22 procent bijtelling, voor elektrische auto’s slechts vier procent."
 
Kosten van een elektrische auto vergoeden
"En wilt u of een medewerker bijtelling voorkomen door met een eigen elektrische auto te rijden? Dan is het mogelijk net zoals met andere voertuigen hiervoor negentien eurocent per zakelijke kilometer te vergoeden. Voordeel is hierbij wel dat de energiekosten bij opladen thuis lager zijn dan de tankkosten van fossiele brandstoffen, helemaal wanneer de elektriciteit duurzaam is opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen."
In Nederland is als doel gesteld om in 2020 twintig procent van het Nederlandse wagenpark elektrisch te laten zijn. Gaat u als ondernemer meehelpen aan deze doelstelling, of dit nu vanuit ideologisch of financieel aantrekkelijk oogpunt is?
 
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.