Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 februari 2018
 

Alle ins en outs van een zakelijke lening

 
 

Succesvolle ondernemers zijn die mensen die kansen zien om hun bedrijf te laten groeien, en deze kansen ook aangrijpen. In veel gevallen is het nodig om te investeren om uw onderneming te laten groeien, bijvoorbeeld in roerende of onroerende zaken.

Maar zit al uw geld in de onderneming? Als het bedrijf op korte termijn te weinig financiële middelen beschikbaar kan maken voor groei of uitbreiding kan een lening oplossing bieden. Karen Westdijk van Kredietconcurrent vertelt er meer over.
 
Alle ins en outs van een zakelijke lening
Volgens Westdijk wordt in de meeste gevallen voor extra financiële ruimte gezorgd met een zakelijke lening, die ook wel bedrijfslening, zakelijk of ondernemerskrediet, of zakelijke financiering genoemd. "Met dit type krediet kunt u investeren in middelen met een langere levensduur. Voorbeelden van onroerende zaken zijn de aankoop van grond of een nieuw bedrijfspand of verbouwing daarvan. Bij roerende zaken kan het bijvoorbeeld gaan om een geschikte bedrijfsauto of extra inventaris zoals machines."
 
Zo vraagt u een zakelijke lening aan
Westdijk geeft aan dat zakelijke lening soms geheel online kunnen worden aangevraagd, maar dat geldverstrekkers toch vaak ook nog wel persoonlijk contact opnemen. "Voor de aanvraag van een zakelijke lening zijn veel documenten benodigd, zorg dat u deze bij een contactmoment bij de hand hebt. Hieruit blijkt dat u zich goed hebt voorbereid. Bent u een startende ondernemer? Probeer dan altijd al zoveel mogelijk documentatie verzameld te hebben." Om welke documenten het bijvoorbeeld gaat volgens hem? Westdijk: "Definitieve jaarrekeningen van de afgelopen jaren, inschrijving bij de Kamer van Koophandel met startdatum, een ondernemingsplan, overzichten van debiteuren en crediteuren, overzichten van huidig en toegezegd werk en orderportefeuilles en natuurlijk een onderbouwing van de kredietaanvraag." Hij voegt er nog aan toe dat u er bij een aanvraag altijd rekening mee dient te houden dat deze enige weken in beslag in kan nemen.
 
De kosten van een zakelijke lening
Westdijk benadrukt dat aan een lening kosten verbonden zijn, die u niet zou hebben als u eigen vermogen van het bedrijf zou kunnen investeren. "Bij de kosten kunt u bijvoorbeeld denken aan de maandelijkse rente, afsluitprovisie, rentevast premie, aanpassingen aan uw contract, en het oversluiten of extra aflossen van de lening. Houdt hiermee rekening als u het rendement van de investering gaat berekenen."
 
Andere mogelijke financieringsvormen
Een zakelijke lening is echter volgens Westdijk niet altijd de beste optie. Of is uw aanvraag voor een zakelijke lening niet goedgekeurd? "Dan zijn er gelukkig ook alternatieve manieren van financiering. Als u sneller over de financiële middelen dient te beschikken of het precieze benodigde bedrag nog niet weet is een doorlopend krediet een betere optie. U hoeft niet alle documenten te overleggen die nodig zijn bij de aanvraag van een zakelijke lening en deze lening biedt meer flexibiliteit in het op te nemen bedrag. Ook wordt het steeds populairder om het bedrag bij meerdere particuliere of zakelijke investeerders in te zamelen door middel van crowdfunding."
 
De Nederlandse overheid steunt ondernemers graag. Kijk daarom ook of u een gedeelte van de investering terug kunt krijgen door middel van een van de vele subsidies of regelingen.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs