Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
31 januari 2018
 

Meerdere kwetsbaarheden in bedrijfssoftware voor licentiebeheer

 
 

ICS CERT onderzoekers van Kaspersky Lab hebben een aantal ernstige kwetsbaarheden aangetroffen in het licentiebeheersysteem Hardware Against Software Piracy (HASP), dat veel wordt toegepast in bedrijfs- en ICS-omgevingen om software onder licentie te activeren.

Wereldwijd loopt het aantal systemen met deze technologie wellicht in de honderdduizenden of meer.
De betreffende USB-tokens worden in verschillende organisaties op grote schaal toegepast voor eenvoudige activering van softwarelicenties. De systeembeheerder sluit het token aan op de computer waarop de te activeren software staat. Het zal dan, als het goed is, bevestigen dat de software legitiem is, dus niet illegaal gekopieerd. Vervolgens wordt de software geactiveerd en kan de gebruiker van de pc of server ermee werken.
 
Samenwerking
Zodra het token voor de eerste keer op een pc of server wordt aangesloten, downloadt Windows de softwaredriver van de server van de leverancier om ervoor te zorgen dat de tokenhardware op de juiste manier samenwerkt met de computerhardware. In sommige gevallen wordt het stuurprogramma meegeleverd met software van derden die van bovengenoemd licentiebeheersysteem gebruikmaakt. Onze experts hebben vastgesteld dat deze software na installatie poort 1947 van de computer toevoegt aan de lijst met uitzonderingen van de Windows Firewall, zonder de gebruiker daarover te informeren. Dit zet de poort open voor een aanval op afstand. Een aanvaller hoeft nu alleen het aan te vallen netwerk te scannen op openstaande poorten 1947 om alle op afstand beschikbare computers te identificeren.
 
Open poort
Nog belangrijker is dat de poort ook ná het verwijderen van het token open blijft staan. Dit betekent dat een aanvaller zelfs in een gepatchte en beschermde bedrijfsomgeving alleen software met de HASP-oplossing hoeft te installeren of het token éénmaal aan een pc – zélfs een vergrendelde – hoeft te koppelen om deze beschikbaar te maken voor aanvallen op afstand.
 
Veertien kwetsbaarheden
Onderzoekers hebben in totaal veertien kwetsbaarheden vastgesteld in een component van de software-oplossing, waaronder meerdere DoS-kwetsbaarheden en verschillende RCE's (Remote Code Execution, uitvoering op afstand van willekeurige code) die bijvoorbeeld automatisch worden geëxploiteerd, niet op basis van gebruikersrechten, maar op basis van de meest geprivilegieerde systeemrechten. Dit biedt aanvallers de mogelijkheid om iedere willekeurige code uit te voeren. Alle vastgestelde kwetsbaarheden kunnen zeer gevaarlijk zijn en veel schade veroorzaken voor bedrijven.
"Gezien de wijdverbreide toepassing van dit licentiebeheersysteem zijn de gevolgen mogelijk zeer groot, omdat deze tokens niet alleen worden gebruikt in normale bedrijfsomgevingen, maar ook bij kritieke voorzieningen met strikte regels voor externe toegang," zegt Vladimir Dashchenko, hoofd van de vulnerability research group van Kaspersky Lab ICS CERT. "Deze regels kunnen nu eenvoudig worden omzeild, wat een groot risico voor belangrijke netwerken betekent."
 
Maatregelen
Direct na de ontdekking heeft Kaspersky Lab deze kwetsbaarheden bij de betrokken softwareleveranciers gemeld, waarop deze bedrijven beveiligingspatches hebben uitgegeven.
Kaspersky Lab ICS CERT raadt gebruikers van de betreffende producten ten zeerste aan het volgende te doen:
 
 ·          Installeer zo snel mogelijk de nieuwste (beveiligde) versie van het stuurprogramma of neem contact op met de leverancier voor instructies over het updaten van het stuurprogramma.
·          Sluit poort 1947, in ieder geval in de externe firewall (van het netwerk), maar alléén als dit geen bedrijfsprocessen verstoort.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs