Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
24 januari 2018
 

'Weet waarop wordt gelet bij zakelijk lenen'

 
 

Een financiering voor een bedrijf regelen hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar toch lopen startende ondernemers soms tegen wat problemen aan. Vaak komt dit doordat ze nog niet goed geinformeerd zijn. Dat weet Gabriel Baysoy van ZakelijkGeld.nl.

Baysoy raadt aan om eerst langs een financieel adviseur te gaan, alvorens een zakelijke lening te starten: "In de tijd van internet geloven we dat we veel zelf kunnen, maar in de praktijk zit de financiële wereld toch iets ingewikkelder in elkaar. Een financieel adviseur kan helpen om een goed beeld te krijgen van de plannen en de persoonlijke situatie van de starter."
Volgens Baysoy kan een gesprek met een financieel adviseur tot nieuwe inzichten leiden: "Er zijn verschillende soorten financieringsvormen. Vaak heeft de starter wel al een idee van een financieringsvorm, maar de financieel adviseur kan dan net even verder kijken."
Daarnaast wil een financieel adviseur graag zien hoe de starter omgaat met zaken waar hij of zij zelf minder verstand van heeft: "De financieel adviseur ziet graag dat ondernemers bepaalde zaken uitbesteden. Bijvoorbeeld de bedrijfsadministratie, of het maken van een zakelijke website", zegt Baysoy.

Type ondernemer
Bij de aanvraag van een lening wordt allereerst gekeken naar wat voor type ondernemer de starter is, zegt Baysoy: "Iedere ondernemer is verschillend. Daarom kijkt een geldverstrekker vaak eerst naar de ondernemerskwaliteiten. Wie is de ondernemer als persoon en hoeveel ervaring heeft hij of zij in de branche waarin deze een bedrijf wilt starten?"
Daarbij merkt Baysoy op dat een geldverstrekker beginners niet altijd weigert: "Een starter hoeft geen doorgewinterde expert te zijn. Er is natuurlijk wat ruimte voor experimenteren. Zonder experiment geen innovatie, en dan staat het bedrijf stil. Daar heeft de financier ook geen baat bij."

Soort onderneming
"Bij een zakelijke lening wordt vooral gekeken naar de soort onderneming. Wat zijn nu de sterke en wat zijn de minder sterke kanten van de onderneming?", zegt Baysoy. Daarbij verheldert hij dat deze factoren invloed kunnen hebben op het realiseren van de ambities.
Hij raadt aan eens kritisch te kijken naar het aangeboden product of de aangeboden dienst: "Houd de dienst of het product nog eens goed tegen het licht. Hoe onderscheidend is het bedrijf echt? En sluit de visie van de ondernemer wel aan bij de toekomstige ontwikkelingen in de markt? Daarbij vergelijkt de financier de ondernemer met andere aanbieders in dezelfde branche."

Een goed (financieel) plan
Volgens Baysoy komt alles neer op een goed plan: "Maak een ondernemingsplan en zet precies op papier wat het idee is, wat de financiële risico's zijn en hoe deze kunnen worden ondervangen. De kredietverstrekker moet een inschatting kunnen maken of de starter in staat is om zijn of haar verplichtingen te voldoen om de lening binnen de gestelde termijn terug te betalen."
In veel gevallen kan er met een goed (financieel) plan snel een financiering voor het bedrijf gevonden worden, zegt Baysoy: "Met een goed ondernemingsplan kan vertraging voorkomen worden. De kans op een mogelijke afwijzing van de aanvraag is daarmee veel kleiner. Het maakt dan vaak niet uit dat er nog geen jaarrekening overlegd kan worden, of dat de ondernemer nog niet zoveel ervaring heeft."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs