Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 januari 2018
 

Crowdfunding groeit: de vijf belangrijkste trends

 
 

De markt van financieringen via crowdfunding (leningen en aandelen) groeide in 2017 wederom hard. Uit cijfers Crowdfundmarkt blijkt een toename van 36 procent tot 182,5 miljoen euro. De AFM geregistreerde crowdfundingplatformen publiceerden met elkaar 1470 Nederlandse projecten.

De drie platformen Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar en Funding Circle financierden de helft hiervan.
Een vijftal trends zijn opvallend en duiden erop dat de fundamenten onder de crowdfundingmarkt in beweging zijn.

1. Hogere aangeboden rentes
Investeerders via crowdfunding krijgen steeds hogere rentes aangeboden. De gemiddeld rente op crowdfundingleningen steeg in 2017 naar maar liefst 8,5 procent. Dit is fors meer dan in zowel 2016 (7,5 procent) als in 2015 (7,2 procent). Bij Funding Circle loopt de rente (en waarschijnlijk ook het risico) in enkele gevallen zelfs op tot wel 19,9 procent. Opvallend: deze trend geldt niet voor Start-ups.

2. Veel kleine consumentenleningen
De gemiddelde projectomvang daalde in 2017 naar 125.000 euro. Ter vergelijking: in 2016 was dit nog 149.000 euro. De daling van dit gemiddelde komt doordat er steeds meer relatief kleine leningen aan consumenten verstrekt worden via crowdfunding. Met name het crowdfundingplatform Lender & Spender richt zich hier op.

3. Meer vastgoed maar horeca blijft koploper
Het aandeel vastgoedprojecten stijgt naar dertien procent van de totale omvang financiering via crowdfunding. In 2016 was dit nog maar zeven procent en in 2015 slechts vier procent. Vastgoedprojecten bieden vaak zekerheden die door investeerders aantrekkelijk gevonden worden. Een aantal, in vastgoed gespecialiseerde, crowdfundingplatformen zoals Crowdestate, New Funding en SamenInGeld profiteert hiervan.
Horeca is ook in 2017 de sector met de meeste projecten en de grootste omvang financiering via crowdfunding.

4. Durfkapitaal in de lift
Onder durfkapitaal vallen projecten die via aandelen of converteerbare leningen gefinancierd worden. In 2017 was het marktaandeel van deze twee vormen van crowdfunding negen procent. In 2016 was dit zeven procent. De opmars van durfkapitaal is te danken aan de groei van Symbid en OnePlanetCrowd en de komst van de internationale crowdfundingplatformen Eureeca en Seedrs.

5. Aantal crowdfundingplatformen heeft piek bereikt
Met 52 AFM-gereguleerde crowdfundingplatformen in de zomer van 2017 is vooralsnog de piek in het aantal platformen bereikt. Eind 2017 staan er namelijk nog maar 50 partijen in het AFM register. Dit is één meer dan eind 2016 maar een dalende trend lijkt ingezet.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs