Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
21 december 2017
 

Sterke stijging impersonatieaanvallen

 
 

Cybercriminelen gebruiken steeds vaker impersonatietechnieken voor het omzeilen van e-mailbeveiligingssystemen. Dat blijkt uit het Email Security Risk Assessment (ESRA)-rapport van Mimecast, specialist op het gebied van e-mailsecurity en -archivering.

Bij een impersonatieaanval doet een cybercrimineel zich voor als iemand anders, vaak een persoon met een hoge functie binnen de organisatie. Via een authentiek ogende e-mail vraagt de aanvaller aan een nietsvermoedende medewerker om bijvoorbeeld een grote som geld over te maken.

Stijging van bijna 50 procent
Veel bedrijven hebben hun e-mailbeveiliging ingericht op het voorkomen van malwarebesmettingen. Aanvallers zijn daardoor op zoek gegaan naar nieuwe manieren om slachtoffers te maken. Dit zien we terug in de cijfers. Het aantal malwareaanvallen via e-mail nam het afgelopen kwartaal wereldwijd met 'slechts' vijftien procent toe. Het aantal impersonatieaanvallen groeide in diezelfde periode echter met bijna 50 procent. Bovendien bleken e-mailbeveiligingssystemen bijna zeven keer zoveel impersonatieaanvallen te missen als malwareaanvallen.
Deze bevindingen liggen in het verlengde van een recente PhishMe-studie. Daaruit bleek dat ongeveer twee derde van de ondervraagde IT-managers te maken had met een veiligheidsincident dat voortkwam uit een misleidende e-mail.
 
Effectieve misleiding
"Impersonatieaanvallen zijn een gemakkelijke en effectieve manier om nietsvermoedende slachtoffers te misleiden. Hackers winnen vertrouwen met een combinatie van social engineering en technische middelen," zegt Ed Jennings, chief operating officer bij Mimecast. "Dit laatste ESRA-rapport onthult dat veel e-mailbeveiligingsoplossingen zeer kwetsbaar zijn voor deze moeilijk te detecteren aanvallen. Cybercriminelen weten dat traditionele e-mailbeveiligingsdiensten hun mogelijkheden verbeteren om malware te stoppen, maar ineffectief blijven tegen impersonatie."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs