Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
19 december 2017
 

Data Protection Officers: slechts 1,5 procent Nederlandse bedrijven is op zoek

 
 

Over vijf maanden is het zover: met ingang van de nieuwe Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) worden Europese overheden en een groot aantal bedrijven verplicht tot het aanstellen van een Data Protection Officer (DPO).

Zijn organisaties inmiddels begonnen met het aanstellen van een DPO, of laten velen het op het laatste moment aankomen? Uit onderzoek van Joblift blijkt dat de zoektocht naar DPO’s pas de afgelopen drie maanden echt op gang is gekomen. Ondanks een vervijfvoudiging ten opzichte van 2016 wacht het grootste deel van de organisaties nog met het aantrekken van een DPO: het aantal uitgeschreven vacatures valt in het niet bij het aantal bedrijven dat verwacht een DPO nodig te hebben. Ook overheidsorganisaties hebben geen haast: van de 388 gemeenten in Nederland schreven er de afgelopen drie jaar slechts 25 een of meerder DPO-vacatures uit.
 
Vijf keer meer DPO-vacatures
Dit jaar werden er 755 vacatures voor DPO’s uitgeschreven. Een enorme stijging ten opzichte van de twee jaar daarvoor, toen er in het totaal maar 206 vacatures werden uitgeschreven. Ook dit jaar waren de verschillen echter groot. Sinds september werden maar liefst 440 vacatures uitgeschreven: ruim meer dan de helft van het totaalaantal vacatures dit jaar. Ondanks dat het aantal vacatures dit jaar meer dan vijf keer zo groot was als de 142 vacatures in 2016, vinden bedrijven opvallend makkelijk een geschikte kandidaat: DPO-vacatures stonden gemiddeld slechts vijftien dagen open, tien dagen korter dan het gemiddelde van alle vacatures op de Nederlandse markt.
 
Slechts 1,5 procent organisaties schreven vacature uit
Aangenomen dat de snelle stijging in het vacatureaanbod aantoont dat een groot deel van de bedrijven extern naar een DPO opzoek gaan, lijkt het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven desondanks te wachten met het aanstellen van een DPO. Uit een inventarisatie van Nederland ICT blijkt dat 44 procent van de ICT-bedrijven verwacht een DPO te moeten aanstellen om aan de nieuwe wetgeving te voldoen. Met de 72.000 ICT-bedrijven die Nederland volgens het CBS eind 2016 telde, zijn de 967 vacatures die sinds 2015 door 557 organisaties werden uitgeschreven dus bij lange na niet genoeg: DPO’s zullen de bedrijven de komende maanden voor het uitzoeken hebben. Ook organisaties in de publieke sector lijken nog geen haast te maken: van de 388 gemeenten in Nederland waren er sinds januari 2015 slechts 25 opzoek naar een DPO.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken