Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 december 2017
 

Vijf tips voor het afsluiten van uw boekhouding 2017

 
 

Het einde van het jaar 2017 is al bijna in zicht. Hét moment om de boekhouding klaar te maken voor het afsluiten van boekjaar 2017. Maar hoe doet u dat? Welke maatregelen moet u als ondernemer nemen om de boekhouding correct af te sluiten en het nieuwe jaar zonder zorgen te beginnen?

In dit artikel geeft Fred van der Stappen, oprichter van SmartFunding vijf handige en praktische tips om het boekjaar succesvol af te sluiten.
 
Tip 1: Check of alles (netjes) is ingeboekt
Verwerk de laatste bank-, giro- en kasmutaties over 2017 en controleer de eindsaldi. Check of de afschrijvingen over het jaar correct in geboekt zijn. Zorg dat de afschrijvingsstaat bijgewerkt is en goed aansluit op de begin-en eindbalans van 2017. Zijn alle aangeschafte bedrijfsmiddelen dit jaar (< 450 euro) in de afschrijvingsstaat opgenomen? Daarnaast is het van belang dat alle inkoop- en verkoopfacturen netjes zijn (in)geboekt. Let hierbij met name op de factuurdatum, zeker bij overloop van het ene boekjaar naar het andere boekjaar.
Ook is het zaak te kijken naar openstaande posten in de boekhouding. Staan er nog een aantal posten van crediteuren en debiteuren open? Zorg dat deze posten precies aansluiten bij het overzicht met openstaande facturen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u dit jaar al opbrengsten hebt ontvangen of kosten hebt betaald voor 2018. Boek deze dan op de balanspost ‘vooruit ontvangen opbrengsten’ of ‘vooruitbetaalde kosten’. Zo houdt u alles overzichtelijk.
 
Tip 2: Kijk naar aftrekposten
Als ondernemer is het van belang om u te verdiepen in aftrekposten. Vaak is er veel meer mogelijk dan er in eerste instantie gedacht wordt. Is de urenregistratie op orde? Denk dan ook aan het urencriterium, dit is namelijk een grote aftrekpost als uhieraan voldoet. Daarnaast kan het ook geen kwaad om te checken of u gebruik kunt maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Via de website van de Belastingdienst kan gekeken worden of u hier aanspraak op maakt.
 
Tip 3: Check eventuele vrijstellingen
Een ondernemer kan aanspraak maken op verschillende vrijstellingen, zoals de MKB-winstvrijstelling. Deze vrijstelling is een percentage van de behaalde winst uit één of meer ondernemingen. Dit percentage wordt berekend over de winst die overblijft na het toepassen van de ondernemersaftrek.
 
Tip 4: Check uw regelingen
Net gestart met uw bedrijf en zijn de inkomsten nogal wisselend geweest afgelopen jaar? Verdiep u dan eens in de middelingsregeling. Deze regeling is bedoeld om de belastingdruk te verlichten bij sterk wisselende inkomens. Weinig omzet gedraaid dit jaar? Dan is de kleineondernemersregeling misschien een uitkomst. Hierbij wordt het btw-bedrag dat de ondernemer dient te betalen aan de Belastingdienst verminderd. De moeite waard om hier eens in te duiken!
 
Tip 5: Suppletie-aangifte
Mocht het zo zijn dat u later toch een fout ontdekt of een correctie in de btw moet maken, dan kan u altijd een suppletie-aangifte indienen. Dit is alleen nodig als het saldo van de correcties meer dan 1000 euro bedraagt. Is het bedrag lager? Dan mag u de correctie alsnog verwerken op de eerstvolgende aangifte in het volgende jaar.
 

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Dennis Tetteroo  |   | 
14-12-2017
 | 
11:22 uur
Tip 6: Schakel een boekhouder/administratiekantoor in, die nemen je veel werk uit handen en beschikken over de benodigde fiscale kennis!
Belastingadviseur  |   | 
21-12-2017
 | 
12:40 uur
Helemaal mee eens Dennis. Misschien wel de beste tip voor veel ondernemers om het boekjaar goed af te sluiten.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken