Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
22 november 2017
 

Mkb-ondernemer stoeit met invullen vacatures

 
 

Ondernemend Nederland heeft moeite om geschikte kandidaten te vinden voor vacatures. Hierdoor blijven ondernemers zelf teveel nodig in de dagelijkse praktijk van hun bedrijf. Bovendien blijkt de huidige teambezetting in bedrijven niet optimaal; zeker één op de vier werknemers zou niet opnieuw worden aangenomen.

Dit blijkt uit onderzoek van GoFastForward in samenwerking met Ruigrok Netpanel onder ruim 600 ondernemers/DGA’s. Uit het onderzoek blijkt dat één op de drie ondernemers zijn vacatures niet goed of niet snel genoeg ingevuld krijgt. Eén op de vijf ondervraagde ondernemers (twintig procent) ziet het werven en behouden van personeel zelfs als de grootste uitdaging voor 2018. Gek genoeg geeft slechts één op de twintig ondernemers (vijf procent) aan dat HR meer aandacht verdient in hun bedrijf. 
Ondernemers geven verder aan dat zij ruim een kwart van de werknemers (27 procent) niet opnieuw aan zouden nemen. Daarbij geldt: hoe meer mensen er bij een bedrijf werken, hoe hoger het percentage dat door de ondernemer als ‘niet geschikt’ wordt gezien. De groep ondernemers met een bedrijf met meer dan twintig werknemers zou zelfs ruim een derde van het personeel (34 procent) niet opnieuw aannemen. Voorts geeft slechts één derde (33 procent) van de ondernemers aan dat hun bedrijf moeiteloos doordraait wanneer zij zelf op vakantie zijn.

Gevangen in eigen bedrijf
Rutger Prent, partner en hoofdtrainer bij GoFastForward: "Veel ondernemers gaan niet met een gerust hart op vakantie, omdat zij onvoldoende aandacht hebben besteed aan de werving en selectie van goede, gekwalificeerde mensen. 'Zelf doen’ is nog steeds een hardnekkig fenomeen bij ondernemers. Gevolg is dat zij teveel nodig blijven in hun eigen bedrijf. Daarmee zitten veel ondernemers gevangen in hun bedrijf en dat remt hun groei."

Ondernemen zonder opleiding
Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat ondernemers in Nederland met bedrijven tot 100 werknemers geen prioriteit geven aan hun eigen groei en ontwikkeling. Slechts één op de zeven ondernemers reserveert een opleidingsbudget voor zichzelf (veertien procent), terwijl een opleidingsbudget voor werknemers wél heel gebruikelijk is. Ruim de helft van de ondernemers (52 procent) besteedt slechts vijf dagen per jaar of minder aan persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast neemt nog eens de helft (49 procent) van de ondernemers onvoldoende tijd voor reflectie. 
"Wat wij veel zien zijn ondernemers die opgeslokt worden door de dagelijkse praktijk van hun bedrijf," aldus Prent. "Daarmee komen zij niet toe aan hun eigen ontwikkeling en groei. Dat leidt tot minder persoonlijk plezier en energie en is ook schadelijk voor de organisatie, zeker als je bedenkt dat de groei van een bedrijf nauw samenhangt met de groei van een ondernemer."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken